Ceny ropy v pohybu po zprávě IEA a hurikánu Florence

Pondělí 17. září v 10:33 191
Futures ropy  ve čtvrtek minulého týdne dne 13.září 2018 prudce spadly o 1,78 USD (-2,5 %) na 68,59 USD za barel. Americký benchmark klesl z dvouměsíčního maxima poté, co data ukázala, že objem těžby ropy dosáhl rekordních objemů a hurikán Florence oslabil před tím, než dorazil na východní pobřeží. Aktuálně během již začátku nového obchodního týdne, který je označován v kalendáři letošního roku 2018 jako třicátý osmý v pořadí a to během evropského pondělního dopoledne 17.září 2018 se ropa WTI (West Texas Intermediate), zhruba v čase 9:34 obchodovala na hodnotě ve výši 69,23 USD za barel s dosavadním denním růstem o + 0,35 % své předchozí ceny.

Hurikán Florenc, který zpustošil značnou část pobřeží Severní a Jižní Karolíny a dále pak na území těchto států USA vstoupil jako tropická bouře s sebou přinesl značné materiální škody a doposud i bohužel ztrátu 17 lidských životů. Vyjma tohoto pak tento živel nazývaný též jako bestie způsobil přerušení dodávek elektrické energie a zejména zásobování pohonnými hmotami v širokém okolí působení tohoto přírodního živlu. Cena ropy na světovém komoditním trhu před udeřením na USA po jeho zpomalení zprvu klesala, nicméně nyní po předběžném výčtu způsobených škod se již cena lehké americké ropy WTI zvýšila a překročila cenovou hranici 69 USD za barel.

Listopadové futures ropy Brent taktéž jako ropa WTI již ve čtvertek 13.9.2018 spadly o 1,56 USD (o -2 %) na 78,18 USD za barel. Tento kontrakt ropy Brent přitom ještě v minulém týdnu a to ve středu 12.9.2018  skončil na nejvyšší hodnotě od května letošního roku 2018. Aktuálně jednak po zprávě Mezinárodní energetické agentury (IEA) a rovněž po pustošivém řádění hurikánu Florenc a i dalšího hurikánu v oblasti Filipín a následně čínské části Hong Kongu tak i cena ropy Brent zamířila se svoji cenou vzhůru a aktuálně během evropského pondělního dopoledne 17.září 2018 se zhruba v čase 10:27 CET obchodovala na hodnotě ve výši 78,23 USD za barel s dosavadním denním růstem               o + 0,18 % své předchozí ceny.

V ostře sledované pravidelné měsíční zprávě Mezinárodní energetická agentura (IEA) uvedla, že denní objem těžby OPEC v srpnu stoupl o 420 000 barelů na 32,63 milionů barelů denně. Tento nárůst více než dorovnal očekávaný pokles dodávky íránské ropy z důvodu amerických ekonomických sankcí. Ta samá zpráva také ukázala, že objem světové těžby dosáhl rekordních 100 milionů barelů denně. Zpráva IEA podle Michaela Lyncha, prezidenta Strategic Energy & Economic Research, podněcuje k odprodeji. Zdůraznila nárůst světové nabídky a největší nárůst těžby OPEC za poslední dva roky. Nárůst těžby byl způsoben zejména Libyí, Irákem, Nigérií a Saudskou Arábií; v podstatě vůdčími státy OPEC. "Jak náznaky, že ekonomický růst v zemích mimo OECD je ohrožen, tak silná zpráva o nabídce, včetně nárůstu objemu těžby vyvážily obavy z poklesu íránského exportu," dodal Lynch.