Ceny ropy začínají týden silným poklesem více jak 5%

Pondělí 30. března Brent 30.3. 2020 ropaCZ

je dnes nejníže za 17 let. Futures v Londýně se propadly až o 7,6 %, nejníže od listopadu 2002. A ropa obchodovaná v New Yorku si na chvíli sáhla i pod 20 USD za barel. Ropy na trhu je v době zvládání koronavirové pandemie prostě moc. Mohou za to karanténní opatření uvalovaná vládami po celém světě, kvůli kterým stojí provozy a lidé jsou doma. Rusko a Saúdská Arábie navíc zabředly do války o cenu černého zlata, a těžaři tak na trh chrlí další surovinu.


Ceny ropy tak čeká asi nejhorší kvartál v historii, jak ukazuje graf s kvartálními pohyby severomořského Brentu. 


ropa_Brent_koronavirus 


Jenom za březen ztrácí Brent zhruba 54 % a zhruba 64 % zatím za celé toto čtvrtletí. Americká ropa WTI na tom není o moc lépe, za březen je zatím o 54 % níže a o 66 % níže za celý končící kvartál. Dnes se v počátečním obchodování dostala až na 19,92 USD/barel.


Vývoj ceny ropy Brent na londýnské burze ICE za poslední dva roky:


Brent_ropa_cena_koronavirus


Saúdové v pátek uvedli, že pokud jde o škrty v produkci nebo rozšíření těžební aliance OPEC+, nebyli s Moskvou v žádném kontaktu. A pozadu nezůstalo ani Rusko, podle jehož ministra energetiky Pavla Sorokina je 25 dolarů za barel cena sice nepříjemná, pro ruské těžaře ale není katastrofou.


Šéf ropného kartelu OPEC sice volá po diskusi o propadajících se cenách černého zlata, členské státy to ale ignorují. Rotující předsednictví má nyní Alžírsko, které si přeje svolat panel. Rijád je ale mezi těmi, kdo s tímto nápadem nesouhlasí.


Situace je tak vážná, že se na trhu s fyzickou ropou objevují problémy s uskladněním suroviny. Šestiměsíční spread pro Brent se nachází v kontangu více než 13 USD na barel poté, co v pátek končil na největším rozdílu od konce roku 2008. Jako kontango se označuje stav, kdy jsou termínové kontrakty se vzdálenější expirací dražší než třeba cena na spotovém trhu. Jedním z hlavních důvodů bývají vyšší náklady na skladování komodity.


1


Zdroje: Bloomberg, ICE, Patria.cz