Čtvrtý týden v řadě cena ropy posiluje

Pondělí 6. listopadu v 07:02 oil 75 FX24
Americké a světové ropné benchmark hodnoty v pátek 3.listopadu 2017 stouply na nejvyšší hodnoty za poslední dva roky mimo jiné i díky poklesu aktivních těžebních zařízení v USA. Futures v závěru minulého obchodního týdne ropy West Texas Intermediate (WTI) stouply o 1,10 USD (2 %) na 55,64 USD za barel, což je nejvyšší hodnota od 2. července 2015. Za minulý týden stoupla ropa WTI o 3,2 %; už čtvrtý týden v plusu. Ropa Brent stoupla o 1,45 USD (2,4 %) na 62,06 USD za barel na více než dvouleté maximum a s týdenním ziskem 3,2 %. Aktuálně v začátku nového obchodního týdne dne 6.listopadu 2017, zhruba v čase 6:49 CET byla cena ropy WTI na hodnotě ve výši 55,77 USD za barel s dosavadním denním růstem o + 0,23 % své ceny a severomořská ropa Brent vykazovala svoji cenu ve výši 62,30 USD za barel s denním růstem o + 0,37 % své hodnoty.

Pokles aktivních těžebních plošin byl podle Phila Flyhna, senior tržního analytika pro Price Futures Group posledním faktorem, který napomohl dennímu nárůstu. V průběhu pátečního dne 3.11.2017 ropa sílila díky aktuálním datům, která hovoří o téměř rekordní poptávce po ropě, a také díky poklesu stavu amerických ropných zásob. Kromě toho se na trhu objevila zpráva od Bloomberg, že v Nigerii přestalo platit příměří a pokračující konflikt patrně poškodí těžařskou infrastrukturu.

Dalším silným faktorem pro růst ceny ropy je fakt, že drtivá většina investorů je přesvědčena, že na zasedání zemí vyvážejících ropu sdružených v kartelu OPEC (Organization of the Petroleum Exporting Countries) v konci listopadu 2017 ve Vídni dojde k prodloužení dohody o snížení těžby surové ropy a to i po konci března 2018. "Nedávná aktivita OPEC určitě přitáhla jistou pozornost, ale zásadními faktory, které ovlivnily růst cen ropy, bylo zastavení růstu objemu americké těžby a rostoucí poptávka," řekl Tyler Richey, co-editor v Sevens Report. Zároveň však dodává, že i tak je dohoda OPEC velmi důležitá, protože trh teď opět získává důvěru v její účinnost.

Mezitím se ruský ministr energetiky nechal ve čtvrtek 2.11.2017 slyšet, že pokud bude třeba, pak je Rusko ochotné prodloužit dohodu o omezení těžby dále než do března 2018. Rozhodnutí padne na schůzi OPEC, která se bude konat 30. listopadu ve Vídni. Světová poptávka po ropě sílí díky trvajícímu ekonomickému růstu, který zároveň snižuje ropný přebytek, který tlačil ceny dolů. Ceny ropy WTI oproti loňskému roku stouply o 25 % a ceny ropy Brent o 34 %. Celkově pak z pohledu analytiků na základě technické analýzy data udávají absolutní údaj, který vypovídá, že cena ropy WTI v ročním porovnání připsala o + 13,70 % vyšší cenu a ropa Brent svoji hodnotu na světovém komoditním trhu zvýšila o + 22,55 % své předchozí ceny.