Dva velcí těžaři označili hranici 60 USD za barel jako minimum pro ropu na tento rok 2019

Pondělí 14. ledna oil 75 FX24

Největší italský těžař ropy a ománský ministr energetiky předpovídají, že nedávný obrat cen ropy není pouze dočasný. Aktuálně během pondělního evropského poledne 14.1.2019 se cena ropy WTI pohybovala na hodnotě ve výši 50,77 USD za barel a ropa Brent dosahovala ceny 59,64 USD za barel.


Ceny ropy jsou nyní ve třetím týdnu roku 2019 o více než 20% výše než v prosinci, kdy dosáhly na téměř dvouleté minimum, což může pro OPEC znamenat možnost změnit rétoriku ujišťování investorů o budoucích těžebních škrtech na rétoriku připisování si zásluh na obratu cen. Omán se dokonce na základě toho pouští do předpovědi cen.


Ománský ministr Mohammed Al-Rumhi řekl Bloomberg TV, že dohoda mezi OPEC a jeho strategickými partnery je dostatečná na to, aby ceny udržela na hranici 60 USD za barel. V tomto roce vidí rozpětí cen mezi touto hranicí a 70 USD. Claudio Descalzi, šéf italské Eni SpA, oznámil Bloomberg TV, že půjde o rozpětí mezi 60 a 62 USD za barel.


„Myslím, že poptávka po uhlovodíkách stále poroste,“ řekl Descalzi. „Domnívám se, že se můžeme bavit o 1,3 až 1,4 milionech barelů denně,“ řekl v souvislosti s nárůstem potenciální poptávky. Volatilita, která se stala nedílnou součástí finančních trhů v loňském roce, se u ropy zřejmě přesune i do letošního roku. Dle Descalziho by ceny mohly vyrůst ještě výše než nad 60 USD za barel, pokud spotřebitelé vycítí mezeru mezi zásobami a poptávkou. Ruhmi očekává ještě ostřejší výkyvy, a to mezi 50 a 80 USD.


OPEC, v čele se Saudskou Arábií, se shodl na snížení produkce v tomto roce, aby podpořil růst cen. Skupina a její spojenci, dohromady známí pod zkratkou OPEC+, se tento měsíc dohodli na snížení denní produkce o 1,2 milionu barelů. Saudský ministr energetiky Khalid Al-Falih ve středu dodal, že skupina již snížila těžbu o 600 000 barelů v prosinci. Skupina se rovněž zavázala k tomu zareagovat i na možnou díru v nabídce ropy způsobenou americkými sankcemi proti Iránu.