Varování analytiků: pokud Írán zablokuje Hormuz, ropa zdraží nad 100 USD

Čtvrtek 9. ledna IRAN konflikt Ropa

Pokud Írán zcela zablokuje pro námořní přepravu ropy zcela klíčový Hormuzský průliv, cena barelu ropy přesáhne 100 dolarů. Zpravodajskému serveru CNBC to řekli energetičtí analytici. Nejdůležitější ropný přepravní uzel, kterým se na trhy dostává ropa z Perského zálivu, je v centru světové pozornosti poté, co se zhoršila bezpečnostní situace na Blízkém východě. Cena severomořské ropy Brent se dnes kolem 8:30 SEČ pohybuje kolem 65,50  dolarů za barel, cena americké lehké ropy WTI je lehce pod 60 dolary.


"Blokáda Hormuzského průlivu pošle ropu nad 100 dolarů," řekl CNBC investiční analytik společnosti Tribeca Investment Partners James Eginton. "Pokud budeme v příštích několika dnech svědky toho, že se Íránci začnou pokoušet zablokovat Hormuzský průliv, měli bychom se připravit na mnohem vyšší ceny ropy," dodal.

Také podle analytika Francisca Blancha z oddělení pro výzkum surovin a derivátů v bance Bank of America by uzavření Hormuzského průlivu pravděpodobně poslalo cenu ropy na trojmístné číslo. Ve své úterní zprávě ale Blanch takový vývoj označuje za málo pravděpodobný a svůj odhad odůvodňuje obavami Íránu ze silné vojenské odpovědi na tento krok ze strany Spojených států.

Hormuzský průliv leží mezi Íránem a Ománem. Je to úzká, ale strategicky důležitá vodní cesta, která propojuje blízkovýchodní producenty s klíčovými trhy po celém světě. V roce 2018 se průlivem - který je v nejužším bodě široký jen kolem 40 kilometrů - denně přepravovalo v průměru 21 milionů barelů ropy. To odpovídá zhruba 21 procentům celosvětové spotřeby ropy.


Zdroj: CNBC, ČTK, Patria