IEA: Globální spotřeba ropy vrcholu ještě nedosáhla

Pondělí 25. května 1802

Celosvětová spotřeba ropy svého vrcholu ještě nedosáhla, říká šéf International Energy Agency Fatih Birol. Ochlazuje tak naděje některých analytiků, že koronavirová krize zašpuntuje poptávku po černém zlatě a napomůže k redukci emisí.


“Při absence silných vládních opatření bude setrvalé ekonomické oživení a nízké ceny ropy pravděpodobně znamenat návrat globální poptávky po ropě na stejné a vyšší úrovně,” myslí si Birol.


Svět spotřeboval za poslední rok téměř 100 milionů barelů ropy denně a někteří v energetickém průmyslu si myslí, že by právě tato hodnota mohla znamenat poptávkový vrchol. Jejich hypotéza vychází z předpokladu, že koronavirová krize bude spouštěčem společenských změn, jako rozšíření uplatňování práce z domova a redukce leteckého cestování, které sníží globální spotřebu ropy permanentně.


„Může to být ropný vrchol? Možná. Já bych tu možnost neodepisoval,“ řekl v rozhovoru s listem Financial Times generální ředitel britského ropného obra BP Bernard Looney.


Podle šéfa IEA Birola ovšem bude pokles v poptávce po ropě pouze krátkodobý, v letošním roce by měla poptávka poklesnout na 91 milionu barelů za den. Hned v roce následujícím by se ovšem měla vrátit na předkrizové úrovně a dále růst.


„Změny v chování způsobené pandemií jsou viditelné, ale ne všechny jsou pro ropu negativní. Lidé sice více pracují z domova, když už ale cestují, upřednostní nyní spíše automobil před hromadnou dopravou,“ myslí si Birol. „Videokonference naše výzvy v oblasti energetik a změny klimatu nevyřeší, ale dobrá vládní politika by mohla,“ dodává.


„Když přijde silné ekonomické ozdravení, američtí konzultanti přesunutí na Zoom nedokáží vykompenzovat nových 150 milionů obyvatelů měst v Indii a Africe, kteří cestují, pracují v továrnách a kupují zboží převážené náklaďáky,“ říká šéf energetické agentury.


Birol vidí paralely s krizí z let 2008-2009, kdy poptávka po ropě taktéž prošla velkým ročním propadem před opětovným navýšením spotřeby. Tehdy vládní záchranné ekonomické balíčky na obnovitelné zdroje a úsporu energie necílily, čímž podle Birola nevyužily příležitost zmírnit dopady klimatických změn.


IEA, která radí nejbohatším světovým ekonomikám s jejich ropnou politikou, nadále počítá s tím, že křivka růstu globální poptávky po ropě v příští dekádě poroste před vyrovnáním okolo roku 2030. Ve zprávě vydané v prosinci 2019 agentura předpověděla, že celosvětová spotřeba ropy v roce 2030 pravděpodobně dosáhne mety 105 milionů barelů denně, v roce 2040 se pak bude pohybovat okolo 106 milionů barelů.


V dlouhodobé analýze z roku 2019 počítá IAE pro následující dvě dekády s významnými úsporami na spotřebě ropy plynoucími z prodejů nových automobilů. Užívání efektivnějších motorů by mohlo srazit poptávku po ropě o 9 milionů b/d, nástup elektromobilů by pak mohl vymazat další 4 b/d. Nynější ekonomická krize ale nejspíše načas zredukuje prodeje nových automobilů a ponechá starší a žíznivější vozy i nadále v provozu. „Méně prodaných automobilů znamená ponechání starých vozů na silnicích,“ myslí si Birol.


Zdroj: Bloomberg