IEA kvůli potížím letecké dopravy snížila výhled poptávky po ropě

Čtvrtek 13. srpna EIA reporting graph

Mezinárodní agentura pro energii (IEA) zhoršila výhled poptávky po ropě na letošní rok. Kvůli propadu zájmu o leteckou dopravu se poptávka celosvětově sníží o 8,1 milionu barelů ropy denně, uvedla dnes agentura ve své pravidelné měsíční zprávě. Proti předchozímu předpokladu agentura výhled letošní poptávky zredukovala o 140.000 na 91,9 milionu barelů denně. Nadále má přitom za to, že spotřeba ropy bude příští rok o něco nižší než loni.

"Hlavním důvodem je poptávka po leteckém palivu," uvedla IEA ve své dnešní zprávě. "V dubnu klesl meziročně počet leteckých osobokilometrů o 80 procent a v červenci byl schodek stále 67 procent. Letecká a silniční doprava, tedy klíčové složky poptávky po ropě, se nadále potýkají s problémy," dodala agentura, která sídlí v Paříži.

Pokles poptávky zapříčiněný poklesem mezinárodního cestování zčásti kompenzovalo oživení průmyslu a prodeje přes internet, které podpořily silniční nákladní dopravu. Agentura nicméně čeká, že příští rok nedosáhne spotřeba ropy úrovně z roku 2019.

Dodávky ropy v červnu převýšily poptávku. Nastolení rovnováhy na trhu bude podle IEA komplikovat právě nejistota ohledně budoucí poptávky a zvyšování těžby v klíčových producentských zemích.

Produkce ropy se zotavuje ve Spojených státech, Kanadě a v Brazílii. Skupina OPEC+, která zahrnuje Organizaci zemí vyvážejících ropu (OPEC) a její spojence v čele s Ruskem, zároveň slevuje ze svých omezení těžby, připomíná IEA.

Letošní výhled poptávky po ropě ve středu snížil také OPEC. Oživení poptávky je podle něj navíc nejisté, uvedl ve své měsíční zprávě o situaci na trhu. Kartel odhaduje, že letos poptávka po surovině klesne o 9,06 milionu barelů denně, zatímco v červenci pokles odhadoval na 8,95 milionu barelů denně.

Výhled na příští rok OPEC zachoval a očekává, že se poptávka po surovině zvýší o sedm milionů barelů denně. I tento vývoj však považuje za nejistý.


Zdroj: ČTK, Partia, Reuters