Investoři mají obavy z nadměrných zásob ropy

Úterý 24. července v 11:59 357
Stávající vývoj cen ropy na světovém komoditním trhu dle analytiků plně odráží současný investorský sentiment, kdy drtivá většina investorů zmiňuje své obavy ohledně nadměrných zásob ropy, které pak v současností na globálním komoditním trhu tlačí cenu ropy směrem dolů. Cena lehké americké ropy WTI (West Texas Intermediate) tak již v průběhu minulého týdne, který je označován v kalendáři letošního roku 2018 jako dvacátý devátý v pořadí, poklesla pod cenovou hranici 70 USD za barel. Severomořská ropa Brent rovněž pod tímto tlakem vykázala svůj pokles ceny a to pod hranici 74 USD za barel. Ještě v začátku nového obchodního týdne, který je označován v kalendáři letošního roku 2018 jako třicátý v pořadí cena obou ropných komodit během pondělí 23.7.2018 klesala, avšak během úterního evropského dopoledne 24.7.2018 došlo k obratu obchodního trendu a cena jak ropy WTI tak ropy Brent posiluje.

 

Aktuálně během evropského dopoledne 24.července 2018, zhruba v čase 11:25 CET se lehká americká ropa WTI (West Texas Intermediate) obchodovala v trendu býčího trhu a to na hodnotě ve výši 68,23 USD za barel s dosavadním denním růstem o + 0,50 % své přechozí ceny. Evropský protějšek ropy WTI a to severomořská ropa Brent se v uváděném dni a čase obchodovala na globálním komoditním trhu ve výši 73,14 USD za barel s dosavadním denním posílením o + 0,11 % své ceny. K tomuto stavu podle analytiků makléřských společností došlo po té, co účastníci trhu se zbavili obav z rostoucího napětí mezi Iránem a Spojenými státy americkými. Írán je pod silným tlakem Spojených států a Trumpova administrativa prosazuje , aby země snížily veškerý dovoz iránské ropy a Saúdská Arábie a velcí producenti zvyšují produkci.

 

Světový trh s ropou byl také narušen obavami o vliv globálního hospodářského růstu a poptávky po energiích na základě eskalujících sporů o světový obchod včetně zavádění nových cel mezi USA a Čína, ale dokonce i mezi USA a EU. Finanční vůdci skupiny G20 o víkendu mimo jiné také vyjádřili obavy ohledně rizika globálního růstu z obchodního napětí mezi Spojenými státy a Čínou. "Trvalé účinky obchodní války nadále vyvolávají obavy z celosvětového růstu, které stále potlačují sentiment," řekl Stephen Innes, vedoucí obchodního týmu APAC na zprostředkování OANDA. Dále pak tento vedoucí obchodního týmu dodal : "Zatímco ceny ropy byly primárním přínosem víkendové hlavní bitvy mezi prezidentem Trumpem a íránským prezidentem Rouhanim, tento nárůst začal propadat, protože obchodníci se vracejí  k nadměrným obavám".

 

Právě obavy obchodníků s ropou z nadměrných zásob ropy a sílícího amerického dolaru jsou podle finančních stratégů investičních bank jednou z hlavních příčin stávající situace a cen ropy na globálním komoditním trhu . Trend posilujícího amerického dolaru (USD) jako hlavní světové komoditní měny mimo jiné tlačí nejen na pokles ceny ropy, ale i drahých kovů a zejména investičního zlata, kdy jeho cena dne 24.7.2018, zhruba v čase 11:47 CET byla na hodnotě ve výši 1.224,40 USD za trojskou unci s dosavadním denním poklesem o – 0,10 % své ceny. Podle ekonomických zpravodajů nelze v krátkodobém investičním horizontu očekávat, že cena ropy jak WTI tak Brent výrazněji poroste, spíše se dle analytiků očekává její cenový pohyb v rozmezí u ropy WTI od 64 do 69 USD za barel a u ropy Brent pak její cenové rozpětí analytici odhadují od 70 – 75 USD za barel.