Investoři zvažují obavy z poptávky po ropě

Pondělí 21. října Ropa T FX24

Slabé ekonomické údaje ohledně růstu globální ekonomiky tak podporují obavy investorů z možného poklesu poptávky po ropě. Nicméně i přes tyto obavy investorů, podle ekonomických zpravodajů stávající cena ropy na začátku nového obchodního týdne, který je označován v kalendáři letošního roku 2019 jako 43,týden v pořadí je i přes svůj dosavadní pokles stabilní a úroveň investorských obav je ve stadiu zvažování možných rizik, uvádějí finanční stratégové.


Na základě těchto skutečností pak aktuálně v průběhu evropského skoro poledne 21.října 2019, zhruba v čase 11:35 CET se na komoditním trhu lehká americká ropa WTI (West Texas Intermediate) obchodovala na hodnotě ve výši 53,30 USD za barel s dosavadním denním poklesem o – 0,89 % své ceny. Evropský protějšek ropy WTI a to severomořská ropa Brent se v uváděném dni a čase obchodovala na hodnotě ve výši 58,74 USD za barel s dosavadním denním poklesem o – 1,14 % své ceny. Stávající pokles cen ropy na globálním komoditním trhu je podle analytiků makléřských společností v napojení na ekonomické zpravodaje z více důvodů, avšak za ty hlavní považují tito odborníci předně začátek investorských obav ze snížení poptávky v příštím období na základě důsledků vlivu počínajících signálů možné ekonomické recese.


Dalším faktorem ovlivňující cenu ropy je nedávné oznámení toho, že Rusko v rámci těžby surové ropy překročilo v měsíci září letošního roku 2019 dohodnutou kvótu těžby surové ropy nad rámec dohody OPEC +, což zvýšilo objem ropy na trhu s důsledkem poklesu cen ropy na globálním komoditním trhu.  Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC), Rusko a další výrobci ropy, aliance známá jako OPEC +, se v prosinci 2018 dohodla na snížení dodávek o 1,2 milionu barelů denně (bpd) od začátku tohoto roku. Toto aktuální zvýšení těžby ropy a překročení těžebních limitů následně strana Ruské federace zdůvodňuje nutností vytvořit si dostatečné zásoby před zimními měsíci letošního roku 2019 a začátku příštího roku 2020. Vyjma toho pak stávající rozhovory mezi členy OPEC Kuvajt a Saúdskou Arábií o obnovení produkce ropy ze společných polí v neutrální zóně mezi oběma zeměmi s kapacitou 500 000 barelů denně by dále mohly znamenat zvýšení dodávek ropy na globální komoditní trh.


Kuvajtský náměstek ministra zahraničí v sobotu 19.10.2019 uvedl, že tato společná jednání byla „velmi pozitivní“ poté, co média v Kuvajtu citovala neidentifikované zdroje a řekla, že dva výrobci ropy v Perském zálivu souhlasili s obnovením surové produkce z ropných polí. Avšak podle upřesňujících sdělení jakýkoli nárůst výroby ropy z neutrální zóny bude údajně kompenzován snížením dodávek z jiných saúdskoarabských a kuvajtských oblastí, protože obě země se zavázaly plnit své cíle v rámci dohody o snížení produkce OPEC +. Investoři a další účastníci trhu s ropou v rámci globálního komoditního trhu se domnívají, že společenství zemí v rámci tzv. OPEC +  se může na nadcházejícím prosincovém zasedání sice rozhodnout o prodloužení snížení těžby surové ropy a následné výroby ropné produkce, ale ekonomické tak zvané proti víry omezí býčí trend a tím se zvyšují investorské obavy o snížení poptávky po ropě.