Jak asi dopadne zasedání OPEC ?

Čtvrtek 30. listopadu v 08:09 85
Futures ropy ve středu 29.listopadu 2017  klesly a to dokonce  už třetí den v řadě.  Nejistota ohledně výsledků ostře sledované schůze  zemí vyvážejících ropu, které jsou sdružené v profesním kartelu OPEC (Organization of the Petroleum Exporting Countries) převážila data z USA, která hovořila o poklesu v tamějších ropných zásobách už druhý týden po sobě. Futures ropy West Texas Intermediate spadly o 69 centů (1,2 %) na 57,30 USD za barel. Ropa Brent spadla o 50 centů (0,8 %) na 63,11 USD za barel v průběhu středečního obchodního dne 29.11.2017. Aktuálně během evropského rána a to ve čtvrtek dne 30.listopadu 2017 se na světovém komoditním trhu ropa WTI zhruba v čase 7:51 CET obchodovala na ceně 57,52 USD za barel a ropa Brent udávala v zhruba stejném čase svoji hodnotu ve výši 63,46 USD za barel.

 

Obchodníci zpozorněli kvůli blížící se čtvrteční schůzi OPEC a dalších významných těžařů ropy. Zasedání OPEC probíhá již dnes 30.11.2017 v sídle této organizace v rakouské Vídni. Očekává se, že těžaři prodlouží dohodu omezující těžbu, která by podle předchozích dohod měla skončit v březnu příštího roku 2018. O čem se ale diskutuje je, jak dlouhé bude prodloužení omezení těžby. Mnoho analytiků předpokládá, že dohoda bude platit celý příští rok, ale Rusko a Saudská Arábie se před schůzí snaží dvoustranně vyřešit své neshody ohledně dalších omezení, což by mohlo narušit vyjednávání.

 

Mezitím americká Správa energetických informací (EIA) v své zprávě uvedla, že americké zásoby surové ropy za minulý týden klesly o 3,4 milionu barelů.  "Aktivita rafinérií je extrémně silná. Dostala se opět nad 17 milionu barelů denně poprvé od srpna a je o více než 700 000 barelů výš než loni," řekl Matt Smith, ředitel výzkumu komodit v ClipperData. "V kombinaci s klesajícím dovozem ze středozápadu, způsobeném poruchou ropovodu Keystone, a nižším importem ze zámoří byly rafinérie nucené sáhnout po ropných zásobách.", doplnil ředitel Smith.

 

Názory analytiků makléřských společností  a finančních stratégů investičních bank v tomto ohledu na délku nového prodloužení jako dohody o pokračování omezení těžby surové ropy s cílem zvýšit cenu ropy na světovém komoditním trhu se různí a jsou jak optimistické tak i pesimistické. "Očekávání ohledně výsledku schůze jsou spíš pesimistická. Trh se obává, že by Rusko mohlo chtít blokovat rozhodnutí sjednocených zemí OPEC a ostatních členů dohody," řekli analytici v Cowen. Nicméně v kombinaci s pozitivní investorskou náladou a klesajícím stavem zásob ropy v USA zaznamenávají během čtvrtečního evropského rána dne 30.11.2017  světové komoditní trhy růst cen ropy a to zhruba v čase 8:03 CET u ropy WTI o + 0,31 % své ceny a ropa Brent zvýšila svoji denní hodnotu o + 0,55 % své předchozí ceny. Podle odborníků na trh s ropou tento trend růstu cen ropy v krátkodobém investičním horizontu přetrvá i nadále pokud nedojde k nepředpokládanému vývoji jednání OPEC.