Je pro ropu horší Biden nebo koronakrize?

Středa 2. prosince Ropa

Na začátku listopadu 2020 se ropa Brent pohybovala na 40 dolarech a lehká ropa WTI kolem 38 amerických dolarů. Takové ceny nejsou moc dobré. A nejhorší je, že se asi jen tak ani nezlepší – je tomu tak kvůli nízké současné, ale i budoucí poptávce po ropě. Podívejme se, jak to s poptávkou po ropě vlastně vypadá – a také jaké „prezidentské“ problémy čekají ropné společnosti v USA, jak se vyvíjí spotřeba ropy v Číně a jaké plány do budoucna chystají bohaté ropné státy Perského zálivu.


Slabá poptávka jako hlavní problém ropy


Když byly zavedeny restrikce kvůli covidu-19, vedlo to k markantnímu snížení poptávky po ropě. Její spotřeba je při lockdownu velmi nízká. Proto mají restrikce v USA i v Evropě přímý dopad na cenu ropy. Ropa se tak v tomto období propadla pod 40 dolarů za barel. 


Trvale nízká cena ropy velmi zasahuje jak americký ropný průmysl, tak i Rusko, Saudskou Arábii anebo Norsko. Protože poptávka po ropě zůstává slabší, OPEC se nedávno rozhodl, že jím zavedené omezení těžby neskončí s rokem 2020, ale potrvá i po začátku roku 2021. I Rusko přislíbilo, že nebude navyšovat svou produkci. Nízká cena černého zlata však může některým regionům i prospět – v tomto případě především Číně a Evropě. Nízké ceny pohonných hmot by mohly těmto regionům pomoci nastartovat ekonomický růst – zatím se tak však děje jen velmi pozvolna. 


V USA to pod Bidenem ropné společnosti nebudou mít snadné


Joe Biden je jako budoucí prezident USA mnohem předvídatelnější, než byl Trump. Proto se dá očekávat, že akciové trhy budou spíše posilovat. Zatímco tak především technologické firmy na burze pěkně rostou, očekávaný nástup Bidena do prezidentského úřadu vykresluje temnou budoucnost americkému ropnému průmyslu.


Příklon k zelenější energetice, snaha o snižovaní emisí a ústup od aut s velkou spotřebou, to pro ropné společnosti nejsou dobré zprávy.


Od Bidena se dá očekávat pokračující příklon k zelenější podobě energetiky. Energetický přechod k obnovitelným zdrojům však rozhodně nevyšel všem. Pro velké ropné společnosti jako jsou ExxonMobil nebo Chevron tento vývoj vyústil v postupné ztráty tržní hodnoty v posledních 5 letech.


Podle některých analytiků je už dnes tradiční ropný průmysl dokonce rizikovější a náročnější než byznys obnovitelných zdrojů. Před několika lety to byly obnovitelné zdroje, které byly nejistou a rizikovou investicí. Dnes se situace změnila – a zdá se, že větší nejistotě do budoucna čelí právě tradiční těžařské společnosti. Těmto velkým společnostem se ne vždy daří nastartovat změnu, která by jejich zaměření obrátila směrem k zelenějším směrům energetiky. Proto se docela dobře může stát, že přízeň jejich akcionářů bude slábnout a cena jejich akcií půjde dolů. Inu, ropa není tak snadná komodita, jako kdysi bývala.


 


Cena akcií ExxonMobil v roce 2020 vypadá opravdu pochmurně. 



 Akcie Chevron Corporation v roce 2020 také oslabily, i když v jejich případě nebyl propad tak výrazný. 


Aby mohla ropa posílit, musí se obnovit poptávka v řadě států a regionů


Mezinárodní energetická agentura (IEA) uvádí, že ropné a plynařské společnosti musely v reakci na klesající poptávku seškrtat své výdaje o 35 %. A má být ještě hůř. Je sice pravda, že poptávka po ropě se v některých regionech opatrně vrací – především v Asii, což je dáno především tím, že tamější státy dokázaly zamezit šíření covidu-19 efektivněji, než státy v Evropě a Severní a Jižní Americe. Jenže i toto pozvolné a opatrné posilování poptávky po ropě je stále dost líné.


A to dokonce i v Číně, která je přitom hlavním tahounem rostoucí spotřeby ropy. Podle agentury Reuters byla totiž Čína jediným velkým importérem ropy, jehož spotřeba ropy se během druhého a třetího čtvrtletí roku 2020 zvýšila oproti spotřebě v roce 2019. Je to právě Čína, kdo může nejvíce pomoci poptávce po ropě. Jenže žádné dobré zprávy se zatím nekonají. V posledním čtvrtletí roku 2020 čínská spotřeba ropy začíná opět slábnout. Ropu tedy čínský apetit v nejbližší době nezachrání. 



Cena americké ropy WTI se většinu roku 2020 držela pod 50 dolary za barel.


A další regiony? Ani v nich to nevypadá na rychlé zotavení a znovuobjevenou žízeň po ropě. Amerika i Evropa jsou totiž stále utlumeny opatřeními proti šíření covidu-19. Poptávce po ropě tedy tyto dva velké regiony vůbec nepomáhají – a v nejbližší době asi ani nepomohou.


Aby cena ropy mohla nějak zásadněji vyrůst, bude nejspíš potřeba, aby se navrátila poptávka nejen Číny, ale i všech zemí OECD. Tyto země totiž poptávají až polovinu celkových dodávek ropy. Bez toho, že posílí poptávka po ropě těchto zemí, se ropa na vyšší cenové úrovně bude dostávat jen obtížně.



Jsou státy Perského zálivu napřed? Vědí, že ropa jim budoucí blahobyt nezajistí


Situace ropy není příliš růžová ani když se podíváme na to, jak vidí budoucnost šejci. Je pravda, že v Saudské Arábii stále najdeme opravdu obrovskou ropnou společnost Aramco. Její tržní kapitalizace byla dokonce ještě relativně nedávno vyšší než kapitalizace pěti dalších největších ropných firem dohromady (ExxonMobil, Royal Dutch Shell, Chevron, Total a BP).


Saudská Arábie si i přesto však už dlouho uvědomuje, že její budoucnost nemůže být postavena na ropě. Proto se snaží pomocí velkorysých dotací a administrativní i finanční podpory na své území nalákat technologické startupy. Státní fondy tak poskytují financování, ale i výhody samotným zakladatelům a zaměstnancům moderních startupů.


Jako nejperspektivnější odvětví Saudská Arábie vnímá, podobně jako další země blízkého východu, především řešení v oblasti smart cities, obnovitelných zdrojů, agrotechu a zabezpečení pitné vody a odpadového hospodářství. Tyto státy, leckdy i s podporou konkrétních členů královské rodiny, proto nabízejí zajímavé podmínky technologickým startupům z celého světa. Cíl je jasný – zajistit, aby i tyto země měly v blízké budoucnosti produkty a služby, které budou relevantní a žádané. Jestli vám zde chybí zmínka o ropě, chybí vám zde správně.


Autor: Matěj Bajer, Finex.cz