Jedovatý koktejl : ropná cenová válka, pandemie, zastavená výroba

Neděle 29. března Graf Oil

Co je horší? Hluboká recese, nebo pokles spotřebitelských cen? Odpověď je jednoduchá - hluboká recese doprovázená poklesem spotřebitelských cen. A právě tohoto scénáře se v současnosti trhy bojí možná daleko více, než by se mohlo z titulků v médiích zdát.


Kdyby ekonomiku ohrožovalo jen šíření koronaviru, dalo by se nad tím mávnout rukou. Jenže faktorů, které naznačují, že vyhlídky nejsou růžové, je více. Vedle samotného koronaviru je to v reakci na něj nařízené zavírání velkého množství provozů po celém světě, omezení volného pohybu osob a "dokonale načasovaná" ropná válka mezi Saúdskou Arábií a Ruskem.


Scott Grannis, bývalý hlavní ekonom Western Asset Management, říká, že si lze jen těžko představit, že by situace mohla být horší. "Nákaza koronavirem připomíná lavinu, mezinárodní doprava se hroutí, podniky drasticky snižují výrobu, majitelé restaurací nebo hotelů zvažují, zda vůbec znovu otevřít, a do toho se míjejí predikce raketového růstu míry nezaměstnanosti s výhledy propadu HDP v některých zemích i o desítky procent," říká Grannis.


 

 

Ztráty na finančních trzích jsou astronomické, většina akciových indexů se svezla za poslední měsíc o 30-40 %, ze světových burz "zmizelo" až 30 bilionů dolarů.


To, že se svět řítí do pořádného maléru, naznačuje i následující graf. Ten srovnává vývoj cen ropy, jejichž propad je výsledkem cenové války mezi Saúdskou Arábií a Ruskem, a očekávaného vývoje spotřebitelských cen.





Pokud se graf nemýlí, jsme ve velice podobné situaci jako v roce 2008. Grannis má jasno. Nechce-li svět zažít ztracenou dekádu, je potřeba, aby Saúdská Arábie a Rusko uzavřely ropné příměří a vlády po celém světě zmírnily restriktivní opatření kvůli šíření koronaviru.


"Pokud utlumení podnikatelské aktivity bude trvat déle, nakonec zjistíme, že škody, jež napáchala tato opatření, jsou mnohem větší než ztráty, které hrozí ze strany samotného koronaviru," varuje Grannis s doporučením, aby si lidí i politici vedle sebe položili statistiky počtu obětí koronaviru a běžné sezónní chřipky. "Nechci tvrdit, že koronavirus není nebezpečný, ptám se ovšem, zda nelze zvolit jiný způsob boje s ním, třeba po vzoru Jižní Koreje," dodává.


Zdroj: investicniweb.cz, Kurzycz