Nadnárodní těžař Rio Tinto investuje na Slovensku

Úterý 16. listopadu Inobat

Slovenská společnost InoBat podnikatele Mariána Bočka získala významnou finanční injekci pro další rozvoj. Nižší desítky milionů eur (stovky milionů korun) do ní investoval jeden z největších těžařských podniků na světě, nadnárodní kolos Rio Tinto. Deníku E15 to sdělila společnost InoBat.


Investice má primárně směřovat do vývojového centra a pilotní linky ve Voderadech u Bratislavy. InoBat připomíná, že je Rio Tinto klíčovým globálním hráčem ve vyhledávání, těžbě a zpracování nerostného bohatství a že vlastní jeden z největších projektů těžby lithia na světě, která se chystá v srbské oblasti Jadar. InoBat tak může skrze nového investora těžit i z tohoto propojení na významné naleziště. Zajímá se i o budoucí těžbu lithia v Česku.


„Těžba lithia v Evropě spolu s výrobou baterií mají potenciál zkrátit dodací lhůty a snížit uhlíkovou stopu. Obě společnosti tak mohou spolupracovat na vytváření řetězce výroby a recyklace elektrických baterií, a to přímo v evropském regionu,“ uvedl InoBat v tiskové zprávě. Získané desítky milionů eur InoBat využije na dobudování kapacit na Slovensku a další rozvoj - údajně včetně několika gigafactories (továren na baterie či elektromobily). Jedna má stát i v Srbsku.


„Naše těžba lithia v Srbsku leží prakticky na prahu evropského trhu s elektromobily. Jsme schopní produkovat dostatek lithia na výrobu přibližně jednoho milionu baterií ročně. Proto věříme, že Jadar bude klíčovým dodavatelem pro evropský ekosystém baterií. Doufáme, že prostřednictvím naší investice do InoBatu můžeme pomoct v rámci lokální výroby těchto inovativních baterií,“ uvedla výkonná ředitelka obchodu s bateriovými materiály v Rio Tinto Marnie Finlaysonová.


Boček vidí v oblasti elektromobility velký potenciál a podnikatelsky chce proto pokrýt celý výrobní řetězec od výzkumu a vývoje až po samotnou těžbu, výrobu a finální recyklaci. „Řešení v rámci celého řetězce od těžby po recyklaci považujeme za nejefektivnější cestu směřující k reálné podpoře evropské snahy o technologickou nezávislost. Spolu s Rio Tinto se těšíme na další rozvoj našich výrobních kapacit a úzkou spolupráci na navazujícím vývoji ekosystému baterií,“ dodal Boček