Napětí mezi USA a Saudskou Arábií způsobilo mírné zvýšení cen ropy

Středa 24. října Ropa N FX24

Listopadový futures kontrakt již v pondělí 22.10.2018 vypršel, přičemž ceny ropy dosáhly mírného zvýšení na vlně napětí mezi USA a Saudskou Arábií z důvodu vraždy novináře Jamala Khashoggiho. Aktuálně během středečního evropského rána dne 24.10.2018, zhruba v čase 8:22 CET se lehká americká ropa WTI (West Texas Intermediate) obchodovala v ceně 66,59 USD za barel s dosavadním denním růstem o + 0,24 % ceny. Evropský protějšek a to severomořská ropa Brent se v uváděném dni a čase obchodovala na hodnotě ve výši 76,75 USD za barel s dosavadním denním posílením o + 0,41 % své ceny.


 


Několik amerických zákonodárců z obou pólů stranického spektra volalo po uvalení sankcí na království Saudské Arábie, zatímco tajemník ministerstva financí Steve Munchin se připravoval k návštěvě Saudské Arábie. Mnuchin řekl reportérům, že vztah americké administrativy se Saudskou Arábií je stěžejní pro americký plán omezit snahy Iránu stát se regionální velmocí. Dle Robbieho Frasera, komoditního analytika v Schneider Electric, “nemusíme očekávat výkyvy v dodávkách a exportu ropy“ kvůli mezinárodnímu napětí obklopující situaci ohledně S. Arábie.


 


Saudský ministr energetiky Khalid al-Falih oznámil ruské agentuře TASS, že není žádný plán zavádět ropné embargo, jako tomu bylo v roce 1973 nebo mířit po podobných opatřeních. Napětí okolo smrti novináře Jamala Khashoggiho zůstává ve vzduchu, dle poslední verze Saudové přiznali vraždu, nicméně stále zůstává několik nejasností. Minulý týden došlo k propadu americké ropy o 3,1%, zatímco Brent klesl o 0,8%. Benzín za pondělí 22.10.2018 ztratil 0,4% a klesl na 1,907 USD za galon, zatímco listopadový topný olej se ustálil o 0,7% výše na 2,318 USD. Futures zemního plynu ztratily téměř 3,5% a klesly na 3,138 USD za milion btu.


 


Podle analytiků makléřských společností a finančních stratégů investičních bank lze předpokládat po propadu cen ropy v minulém týdnu a v tomto týdnu, který je v kalendáři letošního roku 2018 označován jako 43.v pořadí, další růst cen ropy na světovém komoditním trhu. Vysoce optimističtí analytikové hlavních ekonomických zpravodajských médií stále uvádějí cenu ropy na přelomu roku 2018 a 2019 okolo 100 USD za barel. Střízlivější odhady renomovaných investičních bankovních domů uvádějí cenu v rozmezí okolo 80 – 85 USD za barel.