Napětí na Blízkém Východě ohrožuje stav ropných zásob

Středa 18. října v 13:16 oil 75 FX24
Ceny ropy již v pondělí dne 16.10.2017  vyletěly na téměř třítýdenní maximum díky napětí na Blízkém Východě. Irácké síly pronikly do významného ropného města Kirkuku.Futures ropy West Texas Intermediate (WTI) na newyorské burze stouply o 61 centů (1,2 %) na 52,06 USD za barel. Futures ropy Brent stouply o 87 centů (1,5 %) na 58,04 USD a barel. Analytici Commerzbank v pondělní zprávě  ze dne 16.října letošního roku 2017 uvádí, že ropný trh je v současnosti hodně ovlivňován geopolitickými riziky. Aktuálně během středečního evropského poledne dne 18.října 2017 se na světovém komoditním trhu lehká americká ropa WTI (West Texas Intermediate) obchodovala v ceně 52,07 USD za barel s dosavadním denním růstem o + 0,37 % své ceny a severomořská ropa Brent udávala výši své ceny na hodnotě 58,30 USD za barel s dosavadním denním růstem o + 0,75 % své ceny.

Napětí na Blízkém Východě zesílilo poté, co irácká armáda pronikla do Kirkuku, významné těžební lokality, který byl až doteď v rukou Kurdů. Napětí mezi Kurdskou regionální vládou a Bagdádem posílilo poté, co si Kurdové v září v referendu odhlasovali nezávislost a tím ohrozili irácký ropný export. Irák je druhý největší producent ropy v OPEC."V několika posledních měsících jsme zdůrazňovali, že nepokoje a jejich případné následky na produkci a transport ropy v regionu jsou vážným ohrožením naší poměrně konzervativní předpovědi vývoje cen. Stále ale vnímáme trh s ropou jako dostatečně zásobený, což zhruba souhlasí s cenou ropy Brent nad 50 USD za barel," dodávají analytici z Commerzbank.

Mihir Kapadia, vrchní výkonný ředitel a zakladatel Sun Global Investments, však tvrdí, že i přes probíhající spory není v zájmu ani jedné strany přerušit těžbu ropy.Minulý týden americká ropa stoupla o více než 4 % a to kvůli mixu příznivých dat z Číny, sílícímu napětí na Blízkém Východě a neochotě prezidenta USA Donalda Trumpa potvrdit, že Irán dodržuje dohodu o jaderném programu.

Podle analytiků makléřských společností a finančních stratégů investičních bank lze v krátkodobém investičním horizontu předpokládat pokračující trend růstu cen ropné produkce na světovém komoditním trhu. Vyjádření ekonomických zpravodajů ohledně vývoje cen ropy na světovém komoditním trhu uvádějí, že tempo tohoto růstu cen ropy může být v konci letošního roku zpomaleno pod vlivem rozhodnutí FOMC FED v souvislosti s posilujícím americkým dolarem (USD) na základě potencionálně pravděpodobného dalšího zvyšování úrokových sazeb v USA centrální bankou FED (Federal Reserve System) Spojených států amerických.