Nejistota ohledně poptávky po ropě ze strany Číny, oslabuje cenu ropy

Úterý 8. září cena ropy klesá

Saúdská Arábie, největší světový exportér ropy, snížila Asii cenu suroviny nejvíce za posledních pět měsíců. Cena klesla i u severomořské ropy. Nejistota ohledně poptávky po ropě ze strany Číny vzbouzí pochyby stran oživení trhu. 


Kolem 18:45 středoevropského letního času vykazovala severomořská ropa Brent pokles o 1,4 procenta na 42,07 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate ve stejnou dobu ztrácela 1,7 procenta na 39,10 dolaru za barel. Saúdská Arábie, největší světový exportér ropy, snížila cenu lehké arabské ropy, kterou dodává do Asie, nejvíce od května.„Snížení ceny trhy interpretují jako znamení, že poptávka v regionu, kde leží druhý a třetí největší spotřebitel ropy, klesá,“ řekla agentuře Reuters analytička ropných trhů Paola Rodriguezová-Masiuová ze společnosti Rystad Energy. Největší světový dovozce ropy světa, Čína, která dosud ceny držela rekordními nákupy suroviny, v srpnu koupila ropy méně a zvýšila vývoz ropných produktů.


„Panuje mnoho nejistoty ohledně čínské ekonomiky a jejího vztahu k průmyslovým zemím, ke Spojeným státům, a nyní dokonce i k Evropě,“ sdělil Reuters ředitel IEA pro energetické trhy a bezpečnost Keisuke Sadamori. „Je to nepříliš optimistická situace, která vrhá stín na výhled růstu,“ dodal.


Zdroj: ČTK