Nízká cena ropy může Rusko připravit o 3 biliony rublů

Středa 18. března logo rosneft

ČTK TZ - Vzhledem k propadu cen ropy na světových trzích by příjmy ruského rozpočtu z prodeje ropy a plynu letos mohly být nižší asi o tři biliony rublů (951 miliard Kč). Odhadl to dnes ministr financí Anton Siluanov. Podle něj ale země má dostatek rezerv, aby výpadek pokryla. Siluanov původně očekával výpadek příjmů jen kolem dvou bilionů rublů a rozpočtový deficit 0,9 procenta hrubého domácího produktu (HDP).


Ceny ropy dnes třetí den za sebou klesají, od začátku týdne se propadly už o 17 procent. Kvůli dalším omezením cestování a uzavření některých míst, aby se zamezilo šíření epidemie onemocnění COVID-19, se očekává prudký pokles poptávky po pohonných hmotách. Dodávky ropy na trh jsou přitom vysoké, protože Rusko a Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) se nedohodly na dalším koordinovaném snížení těžby.

Analytici finančního ústavu Gazprombank se domnívají, že navzdory prohloubení rozpočtového deficitu má ministerstvo financí dostatek rezerv na pokrytí svých výdajů, včetně peněz ve státním investičním fondu. V něm je podle banky dost peněz na to, aby šlo výpadek příjmů kvůli nižším cenám ropy krýt více než pět let.

Podle údajů ministerstva bylo k 1. březnu ve fondu 8,2 bilionu rublů. To odpovídá 7,3 procenta HDP. Ministerstvo dodalo, že země je schopna odolat cenám ropy v rozmezí 25 až 30 dolarů za barel po dobu šesti až deseti let.

Minulý týden Kreml oznámil, že ruská ekonomika má dostatečné rezervy a je dost silná na to, aby zvládla jakoukoliv dočasnou nestabilitu na trhu, uvedla agentura Reuters.


Zdroj: ČTK, Reuters