Nový týden začíná cena ropy Brent na 65 USD za barel

Pondělí 13. ledna gold-oil-us-dollar-8e9303f9c12ff5a.2e16d0ba.fill-510x286

Deeskalace napětí na Blízkém východě stabilizovala cenu ropy Brent, která startuje nový týden těsně nad hranicí 65 USD/barel. Z pohledu ropného trhu je zásadní, že i navzdory íránskému přiznání k sestřelení ukrajinského letounu a narůstajícím protirežijním protestům v Teheránu dal americký prezident Trump jasně najevo neochotu konflikt vůči Íránu dále vyhrotit.

Tento týden se pozornost trhu soustředí na měsíční reporty energetických agentur - v úterý od americké EIA, ve středu od kartelu OPEC a ve čtvrtek od pařížské IEA. Nadto přijdou na řadu také tradiční fundamentální statistiky k zásobám (úterý od API a ve středu od EIA) a aktivitě amerických producentů (pátek od Baker Hughes).


Česká koruna se drží v relativně užším pásmu nad 25,52 EUR/CZK. Dnešní vysoká inflační čísla mohou vyznít pro korunu mírně pozitivně. Na druhou stranu rozpačitý výkon akciových trhů a relativně silný dolar budou asi celou střední Evropu brzdit, stejně tak jako ztráty sousedního forintu.

Oficiální statistiky z amerického trhu práce přinesly rozporuplná data, která měla za následek pokles dolarových úrokových sazeb a lehké oslabení dolaru. Tento týden odstartuje poměrně vlažně, když důležitější data a události (např. americká inflace za prosinec či start kvartální výsledkové sezóny) přijdou na pořad zítra.

Ve střední Evropě je opět pod tlakem forint, který trápí velmi záporné reálné úrokové sazby. Zítra navíc Maďarsko reportuje prosincovou inflaci a ta se v meziročním vyjádření může dostat ke 4 %.


Zdroj: Patria