Obavy investorů z konfliktu na Středním východě se zmírnily

Čtvrtek 18. července Mexický záliv R

V důsledku zmírnění obav investorů a obchodníků s ropou z případného válečného konfliktu v oblasti Středního východu s přímým vojenským zapojením USA došlo v tomto týdnu, který je označován v kalendáři letošního roku 2019 jako 29.v pořadí, ke snížení cen ropy na světovém komoditním trhu a to jak ropy WTI tak i ropy Brent.


Aktuálně v průběhu čtvrtečního evropského rána dne 18.7.2019, zhruba v čase 7:06 CET se na světovém komoditním trhu lehká americká ropa WTI (West Texas Intermediate) obchodovala na hodnotě ve výši 56,75 USD za barel s dosavadním denním poklesem o – 0,05 % své předchozí ceny. Evropský protějšek této ropě WTI a to severomořská ropa Brent se v uváděném dni a čase obchodovala na komoditním trhu ICE (Intercontinental Exchange Europe) s dosavadně dosaženou cenou ve výši 63,76 USD za barel což v percentuálním vyjádření pohybu ceny této komodity představuje denní nárůst o + 0,16 % ceny.


Cenový vývoj severomořské ropy Brent tak pak v celkovém porovnání podle technické analýzy vypovídá, že cena ropy Brent v ročním porovnání poklesla o – 10,16 % své ceny za posledních 52 týdnů. Avšak v porovnání ceny této ropy Brent dle analytiků pak technická analýza vypovídá, že cena ropy Brent od začátku letošního roku 2019 vzrostla o + 15,48 % své ceny. Co se týče vývoje cen lehké americké ropy WTI (West Texas Intermediate) tak data technické analýzy vykazují obdobné parametry tak jako u ropy Brent. Cena ropy WTI v ročním porovnání vykazuje svoji cenovou ztrátu ve výši – 9,54 % ceny a obdobně jako ropa Brent v porovnání ceny od začátku letošního roku 2019 cena ropy WTI vzrostla a to o + 18,14 % ceny od začátku roku 2019.


„Uvolnění napětí mezi USA a Íránem, smíšené čínské růstové údaje a bouřlivě zasažené operace, které se dostaly zpět do režimu online, jsou ovlivňujícími faktory cen ropy,“ řekl Alfonso Esparza senior analytik trhu OANDA. Vývoz ropy z Japonska klesl v červnu již sedmý měsíc a dodávky do Číny klesly o více než 10%, zatímco obchodní důvěra japonských výrobců klesla na tři roky. Údaje o dodávkách ropy ve středu 17.7.2019  ukázaly, že americká energetická informační služba (EIA) informovala o minulém týdnu, kde byl větší než očekávaný pokles zásob ropy, ale obchodníci se zaměřili na velké investice do rafinovaných zásob výrobků, které snižovaly ceny.


Americké zásoby ropy klesly o 3,1 milionu barelů, uvedla EIA, více než prognózy analytiků na pokles o 2,7 milionu barelů. Zásoby benzínu však vzrostly o 3,6 milionu barelů ve srovnání s očekáváním analytiků v průzkumu Reuters o 925 000 barelů. Zásoby destilátů vzrostly o 5,7 milionu barelů, což je mnohem více, než se očekávalo v nárůstu o 613 000 barelů. „Spotřeba benzínu je bolestně slabá vzhledem k tomu, že američtí spotřebitelé jsou ve špičce,“ řekl Stephen Innes, vedoucí partner společnosti Vanguard Markets. Výroba ropy byla minulý týden narušena firmou Storm Barry, která v sobotu přišla na břeh v centrální Louisianě jako hurikán kategorie 1, první velká bouře, která v této sezoně zasáhla americký záliv Mexika.


Více než polovina denní produkce ropy v Mexickém zálivu zůstala v úterý 16.7.2019 tak zvaně v režimu offline, protože většina ropných společností neměla dostatek personální obsazení pro obnovení výroby. Trh s ropou  ovlivnil další incident zahrnující tanker na Blízkém východě, a to uprostřed napětí mezi Spojenými státy a Íránem. Američtí představitelé říkají, že si nejsou jisti, zda byl ropný tanker vlečený do íránských vod zabaven Íránem nebo se jednalo o zachránu po mechanických poruchách, jak tvrdí Teherán, což vytváří tajemství v době vysokého napětí na Blízkém východě. Nicméně podle analytiků a finančních stratégů lze předpokládat přetrvávající napětí v této oblasti, kdy stále není vyloučen přímý konflikt, který by na komoditní obchod s ropou měl silný vliv v podobě až raketového vzrůstu ceny ropy.