Obchod s ropou prohloubil své ztráty

Středa 25. září Ropa OPEC FB

Ceny ropy na komoditním trhu i ve středu 25.září 2018 a to již druhý den klesly kvůli obavám, že poptávka po pohonných hmotách by mohla klesnout poté, co americký prezident Donald Trump potlačil nedávný optimismus nad obchodními rozhovory mezi Čínou a USA a znovu nastolil obavy z globálního ekonomického růstu.


Po útocích na ropná zařízení saudsko arabské ropné společnosti Saudi Aramco, kdy došlo k výpadku produkce ropy o objemu zhruba ve výši 5,7 milionů barelů denně se v obavách po nedostatku ropy její cena na globálním komoditním trhu zvedla o více jak 10 procent své předchozí ceny. Postup prací na opravě zničených ropných zařízení tímto útokem, ze kterého je nyní obviňován Irán se saudsko arabské straně společnosti Saudi Aramco podařilo opravit velmi rychle. Podle údajů ekonomických zpravodajů je nyní již z více jak 70 % tento výpadek vyrovnán a nenaplnil se tak černý scénář analytiků, že oprava bude v rozsahu několika týdnů až měsíců a na trhu bude scházet tento objem těžby surové ropy z produkce společnosti Saudi Aramco.


Na základě těchto skutečností, kdy výrazněji nepřevyšuje poptávka nad nabídkou, ba spíše naopak se cena ropy již od začátku tohoto týdne, který je označován v kalendáři letošního roku jako třicátý devátý v pořadí, pohybuje v poklesu své ceny. Aktuálně pak dne 25.září 2019 v průběhu evropského středečního rána, zhruba v čase 8:34 CET se cena lehké americké ropy WTI (West Texas Intermediate) pohybovala na hodnotě ve výši 56,86 USD za barel s dosavadním denním poklesem o – 0,75 % své ceny. Evropský protějšek lehké americké ropy WTI a to severomořská ropa Brent se v uváděném dni a čase na komoditním trhu obchodovala na hodnotě ve výši 62,50 USD za barel s dosavadním denním oslabením své ceny o – 0,95 procenta.


Vyjma tohoto tak zvaného vystřízlivění z vyššího a rychlého nárůstu cen ropy po útocích na ropná zařízení společnosti Saudi Aramco je tento nynější pokles cen ropy na komoditním trhu také způsoben neočekávaným nárůstem zásob ropy v USA během minulého týdne, dle údajů a sdělení ekonomických zpravodajů. Americké ropné zásoby minulý týden vzrostly o 1,4 milionu barelů, uvedl Americký ropný institut již v úterý dne 24.září 2019 a ve srovnání s prognózami analytiků jde o podstatný rozdíl neb jejich odhady předpokládaly zvýšení zásob ropy v USA o zhruba 200 000 barelů. Oficiální vládní data z americké správy energetických informací  (EIA - Energy Information Administration)) budou zveřejněna až později během středy večera dne 25.9.2019. Pokud se tato data potvrdí může dojít k dalšímu pokračujícímu poklesu cen ropy na komoditním trhu, uvádějí odborníci na trh s ropou.