Obchod s ropou se vrací do trendu býčího trhu

Pondělí 13. listopadu v 08:45 Trump and Putin
Ceny ropy během pondělního evropského dopoledne 13.listopadu 2017 počaly stoupat  a opět se vrátily do obchodního trendu býčího trhu. Podle analytiků je to reakce jednak na smírčí jednání prezidentů USA a Ruska, kdy ohledně tohoto setkání Donalda Trumpa a Vladimíra Putina ve Vietnamu jako jednání na okraji summitu o vývoji asijských zemí je vyvoláno mnoho dohadů a spekulací. Zároveň analytici a ekonomičtí zpravodajové přisuzují význam růstu ceny ropy po té co Saudská Arábie eskalovala napětí na Blízkém Východě, když vyzvala své občany, aby okamžitě opustili Libanon. Aktuálně dne 13.11.2017, zhruba v čase 8:27 CET byla na NYMEX hodnota ropy WTI na ceně 56,80 USD za barel s dosavadním denním růstem o + 0,09 % ceny a severomořská ropa Brent udávala svoji cenu ve výši 63,57 USD za barel s denním růstem o + 0,08 % své ceny v rámci dosavadního průběhu obchodního dne.

Zpráva, že Saudská Arábie vyzývá své občany k bezodkladnému opuštění Libanonu, vyvolala obavy, že stát zvažuje vojenský zásah v regionu. Mezi dalšími státy, které podobná varování vydaly, jsou i Kuvajt, Spojené arabské emiráty a Bahrajn. Ceny ropy minulý týden zatím stouply o téměř 3 %, zčásti díky protikorupčním zásahům v Saudské Arábii, kde korunní princ Mohammed bin Salman nechal zatknout desítky princů, ministrů a prominentních byznysmenů. Ve čtvrtek se objevily i zvěsti, že král Salman v několika příštích dnech rezignuje ve prospěch korunního prince. Možnost předání moci a konfliktu se sousedy v regionu, včetně Iránu a Iráku, posílilo obavy z budoucího oslabení těžby. "Nedávné události jen dokazují, že Saudi ztrácí vliv na ropný trh. Podobný skandál jako pondělní čistka by před několika lety trhy zahýbal mnohem víc. Je vidět, že těžba břidlicové ropy a pokroky v těžebních technologiích posílily vliv ostatních regionů," řekla Adrienne Murphy, vrchní tržní analytička v AvaTrade.

Podle Ashraye Ohri, ekonoma v ICICI Bank, ropa "příliš stojí na geopolitickém napětí a po současném nárůstu opět klesne. Ceny ropy v současnosti brzdí rostoucí objem těžby v USA, který se blíží rekordním úrovním a export přesáhl hodnotu 2 miliony barelů za den. Tyto skutečnosti by mohly vést k rychlé korekci poté, co politické napětí pomine." Celkový objem ropné produkce v USA za minulý týden stoupl na 9,62 milionu barelů za den, což je nejvyšší hodnota od června 2015. Nicméně podle finančních stratégů investičních bank lze v krátkodobém investičním horizontu předpokládat pokračující trend růstu cen ropy, ovšem předpokládaný růst je těmito odborníky predikován na maximálně možnou dosažitelnou cenu v rozopětí od 60 – 65 USD za barel.