Obchod s ropou stále v trendu medvědího trhu

Čtvrtek 8. února v 09:03
Trh s ropou na světovém komoditním trhu i přes uklidnění situace  zejména na US akciovém trhu, kam se navrátila standardní míra volatility cen po schválení rozpočtu USA americkými zákonodárci ve washingtonském Capitolu, nadále vykazuje obchodní trend poklesu svých cen. Podle analytiků příčinou aktuálního poklesu cen ropy je stále přetrvávající obava nadměrné ropné produkce samotných Spojených států spolu s faktorem posilující směnné hodnoty amerického dolaru (USD) vůči ostatním světovým měnám na mezinárodním devizovém trhu – Forex trhu. Aktuálně během evropského dopoledne 8.února 2018, zhruba v čase 8:33 CET se lehká americká ropa WTI (West Texas Intermediate) obchodovala v ceně 61,74 USD za barel s dosavadním denním poklesem o – 0,08 % své předchozí hodnoty. Severomořská ropa Brent vykazuje svoji momentální cenu na hodnotě 65,53 USD za barel s dosavadním okamžitým mírným růstem o + 0,03 % své ceny, který podle analytiků je vskutku jen okamžitým a predikce hovoří o pokračujícím poklesu.

 

Obchodování na světovém komoditním trhu s ropou v úterý 7.2.2018 ustálilo futures ropy níže, očekávání dalšího růstu amerických zásob ropy tyto ceny poslalo na několikatýdenní minima a ropa Brent klesla na nejnižší letošní úroveň. Pozornost investorů se soustředí na agenturu EIA a její předpověď míry americké produkce. V krátkodobém měsíčním energetickém výhledu vydaném v úterý 6.2.2018  agentura předpokládá s americkou těžbou v tomto roce ve výši 10,59 milionů barelů denně, o rok později pak dokonce uvádí predikci zvýšení až na 11,18 milionu barelů denně. Obě předchozí předpovědi EIA zažily faktický nárůst o + 3,1 % produkce ještě vyšší od těch předchozích.

Předpověď pro rok 2018 by znamenala nejvyšší míru americké produkce vůbec, překonala by tak rekord z roku 1970 ve výši 9,6 milionu barelů denně.

 

Agentura EIA zvýšila i cenovou předpověď pro ropu WTI na průměrnou hodnotu 58,28 USD za rok 2018 a  pro ropu Brent předpověď činí 62,39 USD za barel. Tyto odhady jsou spíše v souladu s již loňskou předpovědí americké finanční skupiny Citi  Group, která udává, že cena ropy do konce roku 2025 nepřekročí meziroční průměrnou cenu ve výši 65 USD za barel než optimistické předpovědi většiny finančních stratégů a odborníků na trh s ropou, kteří předpokládají v konci letošního roku 2018 cílovou cenu lehké americké ropy WTI (West Texas Intermediate) na hodnotě až 75 USD za barel.

Analytici dotázáni S&P Global Platts předpovídají nárůst amerických zásob ropy o 2,8 milionu barelů za týden končící 2. únorem.

 

Celková situace stavu ceny ropy na světovém komoditním trhu je rovněž dle analytiků ovlivněna samotnou směnnou hodnotou amerického dolaru (USD) vůči ostatním světovým měnám. Hodnota amerického dolaru (USD) měřená dolarovým indexem DXY (US Dollars Currency Index) totiž v době několikaměsíčních maxim cen ropy se pohybovala okolo indexové hodnoty 88 USD bodů dle tohoto indexu. Momentálně dne 8.února 2018, zhruba v čase 8:52 CET byla hodnota amerického dolaru (USD) dle tohoto indexu DXY již  na hodnotě 90,23 USD bodů. Postupný růst směnné hodnoty USD, kdy například v uváděném dni a čase se měnový pár EUR/USD obchoduje v kurzu 1,2272 USD za EUR z předchozí kurzu ještě v začátku tohoto týdne okolo hranice 1,25 USD za EUR, snižuje pro investory mimo US dolarové destinace atraktivitu obchodu s ropou.