Obchodníci mají obavy z navýšení globální produkce

Úterý 3. července v 10:55 Ropa FXG
Cena lehké americké ropy WTI (West Texas Intermediate) v pondělí dne 2.července 2018 klesla, nicméně se jí ke konci dne dostalo podpory ze strany výpadků exportu v Libyi a dat ukazujících na ztenčující se americké zásoby. Ropa West Texas Intermediate na newyorské burze klesla o 21 centů, neboli 0,3%, na 73,94 USD za barel poté, co se dostala z denních minim 72,51 USD. Ovšem aktuálně během úterního evropského dopoledne 3.7.2018, zhruba v čase 10:41 CET se ropa WTI na světovém komoditním trhu obchodovala v ceně 74,55 USD za barel s dosavadním jednodenním růstem o + 0,82 % své ceny.

 

Cena ropy Brent v začátku nového obchodního týdne, který je označován v kalendáři letošního roku 2018 jako dvacátý sedmý v pořadí a to během pondělí 2.7.2018 zažila značný propad díky očekáváním vyšší globální produkce. Na začátku dne evropská ropa dosahovala ještě vyšších ztrát díky tweetu prezidenta Trumpa ohledně potenciálního navýšení těžby v Saudské Arábii. . Ropa Brent se tak propadla o 2,4 % své předchozí ceny na hodnotu ve výši 77,30 USD za barel. Aktuálně během úterý 3.7.2018, zhruba v čase 10:46 CET ropa Brent na komoditním trhu změnila již svůj trend obchodování do pozice momentálního býčího trhu s cenou ve výši 77,61 USD za barel a dosavadním denním růstem o + 0,40 % své hodnoty.

 

Vzestup americké ropy z minulého týdne na tříapůlroční maxima, který značně přispěl k měsíčním a kvartálním výsledkům, byl určitým způsobem znepokojující, řekl Barnabas Gan, ekonom v Overseas-Chinese Bank. Poukázal na různé způsoby, kterými se dal vyložit Trumpův tweet. Představitel Saudské Arábie ale oznámil deníku Wall Street, že ohledně produkce k žádné domluvě nedošlo. Ve stejnou dobu Bílý dům zveřejnil zprávu s informací, že král Salman přislíbil prezidentovi zvýšení ropné produkce “až o 2 miliony barelů.“

 

Minulý týden došla Saudská Arábie a nečlen OPEC, Rusko, k dohodě ohledně zvyšování produkce méně agresivním tempem, než bylo očekáváno. I přesto v S. Arábii došlo v červnu k největšímu měsíčnímu vzestupu produkce od července 2013 – o 330 000 barelů denně na 10,3 milionu barelů. Celková produkce OPEC stoupla na 31,83 milionu barelů denně. Americké ropné zásoby mezitím vykazují známky poklesu. Agentura Baker Hughes informovala o poklesu počtu amerických ropných plošin tento týden o čtyři na 858, čímž se jedná o druhý týdenní pokles v řadě.