OPEC dohodl snížení těžby ropy až o -11 mil. barelů denně

Pátek 10. dubna 1bsc

OPEC, Rusko a další přední světoví těžaři plánují snížit těžbu v květnu a červnu o -10 až 11 milionů barelů denně. Řekl to v televizním rozhovoru íránský ministr ropného průmyslu. Ceny ropy v reakci na zprávu smazaly předchozí zisky a poklesly, protože trhy doufaly v razantnější škrty, napsala agentura Reuters.


Rozhodnutí skupiny těžařů nazývané OPEC+ má vytvořit základ pro páteční jednání o dalších příspěvcích ke snížení těžby od zemí ze skupiny G20. Důležité je hlavně zapojení USA, protože Rusko požaduje, aby Američané učinili mnohem více, než jen nechali tržní síly, aby snížily rekordní americkou produkci. Očekává se, že skupina bude požadovat po dalších zemích, aby slíbily snížení těžby o pět milionů barelů denně.

Podle neoficiálních zdrojů se Saúdská Arábie a Rusko předběžně dohodly, že sníží svoji produkci každý na 8,5 milionu barelů denně. Saúdská Arábie v únoru těžila zhruba 9,7 milionu barelů denně, ale v posledních šesti týdnech výrazně svoji těžbu zvýšila.

Ceny ropy reagují na ohlášenou dohodu výrazným poklesem, Brent ztrácí téměř čtyři procenta a americká ropa WTI 8,5 procenta. Během dne přitom v očekávání dohody rostly až o deset procent. Podle analytiků je dohoda o snížení nedostatečná, protože poptávka po ropě by se měla kvůli koronaviru zmenšit až o 35 milionů barelů denně.

Íránský ministr rovněž uvedl, že od července bude snížení těžby skupinou OPEC+ mírnější, bude činit osm milionů barelů denně. Další změna má být od ledna 2021, kdy bude snížení těžby zmírněno na šest milionů barelů denně. Z dohody budou osvobozeni tři členové OPEC, a to Írán, Venezuela a Libye.