OPEC jedná o dalším snížení produkce

Pondělí 3. února merlin_139913448_8c6aa2b2-147a-4a51-ac7f-7685ee966bcb-articleLarge

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a její spojenci plánují snížit těžbu ropy o dalších 500.000 barelů denně (bpd). Podle zdrojů agentury Reuters se kvůli dopadům koronaviru obávají poklesu poptávky po této surovině. V roce 2019 činila průměrná produkce ropy celosvětově zhruba 80 milionů bpd. Kartel a jeho spojenci včetně Ruska, tedy skupina známá jako OPEC+, podle zdrojů zvažují, že namísto schůzky plánované až na březen se setkají už ve dnech 14. a 15. února.


Cena severomořské ropy Brent se od začátku letošního roku snížila o deset dolarů na zhruba 56 dolarů za barel. To je méně, než za kolik ji v zájmu svých vyrovnaných rozpočtů potřebuje prodávat velká část členských států OPEC. Podle obchodníků s ropou a analytiků by navíc šíření koronaviru v Číně mohlo snížit poptávku po ropě v prvním čtvrtletí o více než 250.000 bpd.


Aby mohl ropu prodávat dráže, snižuje OPEC+ její dodávky na trh již nyní. Loni v prosinci se skupina dohodla na snížení produkce o 1,7 milionu bpd do konce března. Další její schůzka je naplánovaná na 5. a 6. března. Ochotu posunout setkání na únor vyjádřilo v pátek Rusko, které je největším spolupracujícím těžařským státem mimo OPEC, a jehož souhlas je proto klíčový.


Deník The Wall Street Journal informoval o další variantě škrtů. Podle ní by těžbu přechodně snížila sama Saúdská Arábie, tedy největší těžařská země kartelu, a to o celý milion barelů denně.


Zdroj. ČTK, Patria