OPEC v roce 2022 očekává rekordní zvýšení poptávky po ropě

Úterý 14. července Oil production 2022 ropa

Poptávka po ropě by se příští rok mohla v celém světě zvýšit o rekordních sedm milion barelů denně, přispěje k tomu hlavně oživení globální ekonomiky po koronavirové pandemii. Celková poptávka ale i přes tento růst zůstane pod úrovní roku 2019. Vyplývá to z pravidelného výhledu, který dnes zveřejnila Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC).

Je to první zpráva, ve které OPEC hodnotí vývoj na trhu v příštím roce. Prognóza počítá s tím, že příští rok se neobjeví žádné riziko, které by způsobilo pokles, jako například obchodní napětí mezi USA a Čínou, vysoká úroveň zadlužení nebo druhá vlna koronavirové infekce. Zpráva naopak předpokládá, že se nemoc covid-19 podaří dostat pod kontrolu, zejména ve velkých ekonomikách, což umožní oživení soukromé spotřeby domácností a investic.

Ceny ropy letos prudce klesly, neboť poptávka po ropě se propadla asi o třetinu, když vlády ve snaze zastavit šíření covidu-19 nařídily karanténní opatření a omezily vycházení.

V letošním roce OPEC očekává, že poptávka po ropě klesne o 8,95 milionu barelů denně. To je o něco méně, než kartel předpověděl minulý měsíc.

OPEC předpokládá, že bude mít hlavní podíl na uspokojení růstu poptávky po ropě v příštím roce. Poptávka po jeho ropě by se měla zvýšit o šest milionů na 29,8 milionu barelů denně.

Od května OPEC a jeho spojenci v čele s Ruskem, skupina nazývaná OPEC+, snížili těžbu v úhrnu téměř o deset milionů barelů denně, aby podpořili ceny ropy. Rozsah snížení se zhruba rovná desetině globální poptávky. Těžba v zemích, jako jsou Spojené státy, Norsko a Kanada, se také snížila, i když tyto země nebyly součástí dohody skupiny OPEC+ o snížení těžby.

Podle zdroje z OPEC+ v červnu plnili členové této skupiny slíbené snížení těžby na 107 procent. To znamená, že těžili ještě o sedm procent méně, než slíbili.

OPEC očekává, že dodávky ropy ze zemí mimo kartel v letošním roce klesnout o 3,26 milionu barelů denně. Příští rok se mají zvýšit jen o 0,92 milionu barelů denně. Těžba v USA má v příštím roce stoupnout pouze o 0,24 milionu barelů denně po letošním propadu o 1,37 milionu barelů denně. Loni se zvýšila o 1,7 milionu barelů denně, uvedla agentura Reuters.


Zdroj: Reuters, OPEC, ČTK