Patria Finance: Barel ropy za 100 dolarů? Zapomeňte…

Pátek 17. července vývoj ceny ropy Brent 1998 až 2020

Březnový výplach, dubnový kolaps, květnová rally a konečně červnová a červencová nuda. Tak by se dalo ve zkratce shrnout dění na ropném trhu posledních pěti měsíců, kterému nejprve dominovala extrémní volatilita, jež v průběhu léta vystřídala nebývalá cenová stabilita, když se ropa Brent zatvrzele drží na úrovni 40 USD/barel. Aktuální obchodní seance tak sice příliš vzrušení nenabízejí, za pozornost nicméně stojí, jak vlastně korona-krize poznamenala střednědobý a dlouhodobý výhled na cenu ropy.



Ve střednědobém horizontu bude hrát prim postupná normalizace zdecimované poptávky, které budou mocně sekundovat produkční škrty ze strany členských zemí OPEC+. Za předpokladu, že světovou ekonomiku nepostihne další negativní šok v podobě druhé vlny pandemie, by ve zbytku tohoto roku a dále v roce 2021 mělo probíhat rebalancování ropného trhu, tedy odbourávání přebytečných zásob ropy. Právě překlopení tržní bilance z mohutného přebytku do deficitu je tím hlavním argument, proč by cena ropy mohla ke konci roku 2020 atakovat hranici 50 USD/barel a mírně růst také v příštím roce.

Z dlouhodobé pohledu se však argumenty ve prospěch výrazně dražší ropy hledají ztěžka. Hlavním důvodem je výhled na ropnou poptávku. Všechny historicky nejvýznamnější šoky do globální spotřeby ropy (1973, 1979 a 2008) totiž rezultovaly ve strukturální oslabení jejího růstu. Jinak řečeno, i když se spotřeba ropy vrátí na před-krizovou úroveň, to samé již neplatí v případě růstové trendu. V souvislosti s probíhající korona krizí přitom není důvod pochybovat, že by tentokrát něco mělo být jinak, zvláště bude-li dále akcelerovat fenomén elektromobility a obecný trend “zelenání“ ekonomik.

Nižší závislost globální ekonomiky na fosilních palivech a dlouhodobě slábnoucí poptávka je konec konců hlavní důvod, proč ropné společnosti jako Shell nebo BP významně snižují své dlouhodobé výhledy na cenu ropy na úroveň 55-60 USD/barel. To neznamená, že by ropný trh přestal být v jádru cyklický a cena ropy nebude dále volatilní, slabší poptávka však bude limitovat cenový růst. A předpovědi o brzkém návratu ropy nad 100 dolarů za barel? Ty se v tuto chvíli jeví spíše jako fantazie než smysluplná realita…


Cena severomořské ropy Brent končí týden na tam, kde jej začala - těsně nad hranicí 43 dolarů za barel. Nebývalá cenová stabilita přetrvává navzdory svižně rostoucímu počtu nově nakažených koronavirem ve Spojených státech (75 000) nebo varovných signálech ze Španělska a Austrálie (v obou případech nejvyšší nárůst nově nakažených za více než dva měsíce), což jsou veskrze nepříjemné zprávy pro další oživení globální ropné poptávky.

Dnes odpoledne přijdou na řadu data k aktivitě amerických producentů. Tempo poklesu počtu aktivních vrtných souprav v posledních týdnech výrazně zvolnilo, a proto bude zajímavé sledovat, zda se na pozadí stabilizace cen ropy podaří trend zlomit a aktivita “břidlicářů” se odrazí ode dna.


 


Zdroj:  Jan Bureš & Petr Dufek, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy