PKN Orlen chce být do roku 2050 uhlíkově neutrální

Středa 9. září PKN oreln

PKN Orlen - polský majitel českého Unipetrolu, chce být do roku 2050 uhlíkově neutrální. Největší polská petrochemická společnost dnes uvedla, že hodlá do projektů takzvané zelené energie investovat za tímto účelem 25 miliard zlotých (149 miliard Kč). Plány firmy jdou v duchu s nízkoemisní strategií evropských energetických gigantů, ale jsou v rozporu s přístupem polského státu, který firmu přitom vlastní, uvedla agentura Reuters.

Polsko bylo jediným členským státem Evropské unie, který se odmítl přidat k závazku dosáhnout takzvané uhlíkové neutrality, tedy rovnováhy mezi emisemi uhlíku a jejich pohlcováním z atmosféry. Polská vládní strana Právo a spravedlnost (PiS) argumentovala tím, že k přechodu ekonomiky od uhlí k čistším zdrojům energie potřebuje více času i peněz.

PKN ale dnes uvedla, že plánuje v příštích deseti letech snížit emise uhlíku ze svých rafinerských a petrochemických aktiv o 20, respektive 33 procent.

"Globální transformace energetiky, která se odehrává před našima očima, je pro střední Evropu obrovskou příležitostí k rozvoji. Jako největší společnost v regionu chceme zvýšit naše zapojení do tohoto procesu a jsme k tomu dobře uzpůsobeni," řekl šéf PKN Daniel Obajtek.

Společnost PKN Orlen se předloni stala jediným vlastníkem Unipetrolu, který je největší rafinerskou a petrochemickou společností v České republice. Unipetrol zaměstnává téměř 5000 lidí, zaměřuje se na zpracování ropy a na výrobu, distribuci a prodej pohonných hmot a petrochemických produktů.

Polské ministerstvo klimatu v úterý uvedlo, že hodlá urychlit postupný odklon od využívání uhlí k výrobě elektrické energie a investovat 150 miliard zlotých (895 miliard Kč) do výstavby prvních jaderných elektráren. Uhlí se teď na produkci elektřiny v Polsku podílí téměř 80 procenty.


Zdroj: PKN, Reuters, ČTK