Po propadu cen ropy investoři očekávají růst

Úterý 18. prosince Ropa UP

Ceny ropy již v pátek dne 14.12.2018 klesly a směřovaly k týdenní ztrátě poté, co sílící americký dolar (USD) oslabil světovou poptávku po komoditách oceňovaných v amerických dolarech a následný propad na globálním akciovém trhu tak oslabil ochotu investorů riskovat.


Vývoj komoditního trhu s ropou přitom ještě čtvrtek 13.12.2018 zaznamenal stav, kdy ceny prudce stouply poté, co byla zveřejněna zpráva, že Saudská Arábie plánuje snížit dodávky rafinériím v USA ve snaze zabránit růstu amerických ropných zásob. Ty podle týdenní zprávy spolu s objemem těžby klesly. Pro srovnání tedy lednové futures ropy West Texas Intermediate v závěru minulého týdne v pátek 14.12.2018 spadly na newyorské burze o 84 centů (1,6 %) na 51,74 USD za barel. Kontrakt za týden tak klesnul o 1,6 %, ale za měsíc o 1,6% posílil. Aktuálně v průběhu úterního evropského dopoledne 18.12.2018 cena ropy WTI pokračovala na globálním trhu s ropou ve svém propadu a dosáhla tak ceny ve výši 48,07USD za barel s dosavadním denním poklesem o – 3,63 % své ceny.


Prudké výkyvy cen ropy z minulého a tohoto týdne i tak přesto vedly k určité stabilitě trhu, kdy po 30% procentním propadu z čtyřletých maxim na konci listopadu a v polovině prosince letošního roku 2018 jsou investoři přesvědčení, že již v krátkodobém investičním horizontu dojde k nárůstu cen ropy na komoditním trhu.  „Hrozba bezprostředního propadu ustoupila poté, co se ropa v posledních týdnech pohybovala v rozpětí 49,00 až 54,55 USD za barel," řekl Richard Perry, analytik v Hantec Markets. „Toto ustálení také ukončilo devět týdnů trvající pokles. Zdá se, že se dolní hranice spektra posune na 50 až 50,50 USD." Od tohoto pomyslného cenového dna ropy WTI pak dle analytiků bude značně atraktivní příležitost tvorby profitu, na základě postupného růstu ceny lehké americké ropy WTI. Odhady finančních stratégů investičních bank dle sdělení ekonomických zpravodajů uvádějí cenu ropy WTI v rozmezí 63-65 USD za barel již v příštím roce.


Únorové futures světového ropného benchmarku Brent v závěru minulého týdne v pátek 14.12.2018 spadly o 54 centů (0,9 %) na 60,91 USD za barel. Za týden pak celkově klesly o 1,2 % a v tomto cenovém propadu pokračovaly i v novém obchodním týdnu, který je označován v kalendáři letošního roku 2018 jako již 51.v pořadí. Aktuálně tak během evropského úterního dopoledne 18.prosince 2018 se cena ropy Brent na světovém komoditním trhu pohybovala zhruba  v čase 10:16 CET ve výši 57,41 USD za barel s dosavadním denním propadem  - 3,69 % své předchozí ceny. Očekávaný efekt z dohody zemí OPEC a jejich spřátelených zemí ohledně snížení těžby surové ropy s cílem zvýšení cen ropné produkce na světovém komoditním trhu se sice prozatím okamžitě nedostavilo, avšak její účinnost je stanovena od ledna příštího roku.


Na základě tohoto, pak dle sdělení analytiků značná část investorů vnímá současný pokles cen ropy jako vysoce atraktivní nákupní cenu pro případnou spekulaci očekávaného nárůstu cen ropy na globálním komoditním trhu. Tento fakt a zájem je o to více podložen současným poklesem cen na globálním akciovém trhu. Americké akcie klesaly poté, co známky zpomalení čínské ekonomiky zasáhly akciové trhy a vyvolaly obavy o čínské poptávce po ropě. Ovšem hodnota amerického dolaru během úterního evropského dopoledne klesla a dle dolarového indexu DXY, který porovnává dolar s šesti světovými měnami, mezitím klesl o 0, 19 % své denní bodové hodnoty na 96,92 díky náznakům oslabení ekonomického růstu a geopolitického napětí. Tento faktor slabší směnné hodnoty USD je dle analytiků předpokladem zvýšené poptávky po ropě a následnému růstu cen ropy na globálním trhu.