Pohonné hmoty pokračují ve zdražování, benzin stojí jako na konci března

Pátek 24. července Cerpací stanice benzina 600
Pohonné hmoty v Česku nadále zdražují. Cena benzinu vzrostla o 38 haléřů na 28 korun za litr, a je tak stejná jako na konci března. Za naftu platí řidiči u čerpacích stanic 27,51 koruny za litr, což je o 34 haléřů více než před týdnem. Na podobné úrovni byla cena nafty před Velikonocemi. Vyplývá to z informací firmy CCS, která ceny paliv sleduje. 

 







Ceny pohonných hmot v Česku rostou od poloviny května, v uplynulých několika týdnech vždy o desítky haléřů na litr. Předtím ceny od poloviny ledna klesaly. Loni v polovině července byl litr benzinu o pět korun dražší a litr nafty stál o 4,50 koruny více než nyní. Nejdražší paliva nabízejí čerpací stanice v Praze, kde litr benzinu stojí průměrně 28,92 koruny a litr nafty 28,72 koruny. Více než 28 korun za litr nafty zaplatí řidiči ještě v Kraji Vysočina. Naopak nejlevnější pohonné hmoty tankují řidiči ve Zlínském kraji, řidiči tam za Natural 95 zaplatí v průměru 27,57 koruny za litr a naftu za 27 korun za litr. Ve středu kolem 17:15 SELČ cena severomořské ropy Brent klesala o 1,11 procenta na 43,83 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu zlevňovala o 1,29 procenta na 41,38 dolaru za barel. Americký Úřad pro energetické informace (EIA) ve středu oznámil, že zásoby ropy ve Spojených státech se v týdnu do 17. července zvýšily o 4,9 milionu na 536,6 milionu barelů. Analytici v anketě agentury Reuters odhadovali, že se zásoby o 2,1 milionu barelů sníží. Produkce stoupla o 100 tisíc barelů na 11,1 milionu barelů denně.  Směrem dolů tlačí ceny ropy i nejnovější spor mezi Pekingem a Washingtonem. USA se rozhodly uzavřít čínský konzulát v texaském velkoměstě Houstonu. Čínská vláda označila americký krok za provokaci a porušení mezinárodního práva a podle zdrojů agentury Reuters zvažuje uzavření amerického konzulátu ve Wu-chanu.









Od začátku měsíce však ropa Brent ke středě zdražila o 4,5 procenta.Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 22. červenciPrůměrná cena pohonných hmot v ČR k 22. červenci.
Zdroj: Novinky.cz
Foto: Martin Havelka, Novinky