Pokles cen ropy WTI se přibližuje k 50 USD za barel

Čtvrtek 22. listopadu Gold and Oil FX24

Aktuální průběh obchodování během čtvrtečního evropského dopoledne 22.listopadu 2018 na globálním komoditním trhu s lehkou americkou ropou WTI (West Texas Intermediate) stále probíhal v obchodním trendu medvědího trhu a její cena stále směřuje směrem dolů a to blíže a blížeji k hranici ceny 50 USD za barel.


 


Investoři se nyní zaměřují v rámci trhu s ropou na signály od producentů ropy a to zejména k Saudské Arábii před zasedáním skupiny OPEC (Organization of the Petroleum Exporting Countries), které se má uskutečnit již 6.prosince letošního roku 2018. Sdružení zemí vyvážejícíh ropu OPEC, kde produkce ropy  Saudské  Arábie představuje zhruba 85 % celé produkce těchto zemí OPEC má na tomto zasedání rozhodnout o ještě razantnějším snížení těžby surové ropy s cílem zvýšit cenu ropy na globálním komoditním trhu.


 


Současná cena lehké americké ropy WTI na komoditním trhu dne 22.11.2018, zhruba v čase 10:16 CET byla 53,76 USD za barel s dosavadním denním poklesem o – 1,59 % své předchozí ceny. Evropský protejšek lehké americké ropy WTI a to severomořská ropa Brent v uváděném dni a čase vykazovala rovněž obchodní trend poklesu své ceny a obchodovala se na hodnotě ve výši 62,70 USD za barel s dosavadním denním poklesem o – 1,23 % své ceny. Cena ropy WTI tak od začátku letošního roku 2018 již ztratila své téměř 30-ti procentní zisky nárůstu své ceny a aktuálně vykazuje pokles své ceny od začátku letošního roku 2018 ve výši 6,61 % své hodnoty dosažené na komoditním trhu. Ropa Brent ve srovnání se začátkem  letošního roku 2018 udává mírnější pokles  a to ve výši – 0,62 % své předešlé ceny.


 


Tato stávající situace výrazněji napomohla růstu ceny investičního zlata, kdy značná část investorů krátkodobě přeskupila své investice právě do futures zlata. Aktuálně v průběhu čtvrtečního evropského dopoledne 22.11.2018, zhruba v čase 10:26 CET se na komoditním trhu cena zlata pohybovala ve výši 1.228,20 USD za trojskou unci v obchodním trendu počínajícího býčího trhu. Podle analytiků z dlouhodobějšího investičního horizontu lze předpokládat, že cena zlata bude posilovat a to výraznějším způsobem až k hranici 1.400 USD za trojskou unci a to již v průběhu příštího roku 2019. Pro tento fakt hovoří dle ekonomických zpravodajů zejména obavy investorů z počínající recese americké ekonomiky a možného vzniku další globální finanční krize.


 


Výhled cen ropy podle analytiků bankovní a investiční skupiny JP Morgan uvádí, že v příštím roce 2019 lze očekávat úroveň cen ropy na hodnotě okolo 73 USD za barel pro ropu Brent a ropa WTI by měla stále korigovat okolo 60 – 65 USD za barel. Tento stav plně odpovídá již více jak rok staré analýze investičních analytiků finanční skupiny City bank, která uvádí, že do roku 2020 cena ropy WTI nepřekročí výraznějším a dlouhodobějším způsobem svoji cenu právě v tomto rozmězí uvíděnou nyní v sozačstnosti odborníky z JP Morgan a to 65 USD za barel. Nicméně turbulence trhu jsou značné a vzhledem k faktu iránské ropné krize, stále nedořešenému obchodnímu vztahuUSA a Číny tak  i nadále lze očekávat zvýšenou volatilitu cen ropy na světovém komoditním trhu a tím i relativně značnou příležitost pro investory profitovat na spekulaci růstu a poklesu cen ropy.