Poptávka po ropě? Do roku 2050 bude tažena plasty!

Středa 10. října v 10:23 Plasty (2)
Velká spotřeba plastů s největší pravděpodobností nedovolí snížit poptávku po ropě, a to až na globální úrovni. Poptávku po ropě potáhnou nejenom plasty, ale také další petrochemické produkty. Rostoucí poptávku po ropě lze očekávat i přes omezení spotřeby pohonných hmot.

 

Dle výhledu Mezinárodní agentury pro energii (IEA) se stane petrochemický sektor zásadní součástí v oblasti růstu poptávky po ropě. Tento růst lze očekávat nejméně do roku 2050. V případě dopravního průmyslu by mělo dojít ke snížení poptávky po ropě, a to z důvodu rostoucího zájmu o elektrická vozidla nebo na základě zdokonalování spalovacích motorů. Jde hovořit o určitém propadu.

 

Propad však rozhodně nemůže zaznamenávat zmíněný petrochemický průmysl, kde se naopak očekává růst poptávky po ropě. Důvodem je zejména rostoucí ekonomika Indie či Číny. Zde je možné dle odborníků očekávat značně vysoký zájem o petrochemikálie.

 

Odborníci se dokonce domnívají, že předpokládaný růst produkce plastů bude největší z dalších vybraných materiálů. Tedy plasty by měly předehnat například poptávku po cementu, železu nebo třeba aluminia. Plasty jsou totiž významnou surovinou pro vznik plastových lahví, kosmetiky, výbušniny či dokonce i hnojiva. Samozřejmostí jsou mnohé sportovní vymoženosti nebo třeba také hračky. Bez plastu se v následujících letech jen těžko obejdeme, a tudíž se neobejdeme ani bez ropy.

 

V konkrétních číslech jde o to, že poptávky po surovinách v petrochemickém průmyslu byla na úrovni 12 milionů barelů denně  a v následujících 30 letech by se tato hodnota měla přiblížit až k 18 milionům barelů denně. V současné době dokonce platí, že ve vyspělých ekonomikách se spotřebuje až dvacetkrát více plastů než v rozvojových zemích.

 

Z těchto informací těží především významné ropné společnosti, které do budoucna hodlají investovat zejména do budování nových petrochemických závodů. Zvyšující se poptávky po umělých hmotách však přináší kromě těchto pozitivních zpráv také negativní důsledky a z tohoto důvodu mnohé země zavedly platby za igelitové tašky, určené na jedno použití při nákupu. Bohužel vyspělé ekonomiky zabraňují nárůstu poptávky po plastech, ale rozvojové ekonomiky budou velice brzy čelit navyšování poptávky po plastech, varuje IEA.