Pravděpodobnost přímého útoku USA na Sýrii zvedá ceny ropy

Čtvrtek 12. dubna v 10:54 Trump and oil
Vyjádření prezidenta Spojených států amerických pana Donalda Trumpa ohledně konfliktu v Sýrii, kdy oznámil, že Rusové se mají připravit na dopadající americké rakety v Sýrii jako reakci na podezření, že režim presidenta Sýrie pana Bašára al-Asada opět použil chemické zbraně vůči civilnímu obyvatelstvu. Tímto prohlášením o to více vzrostlo bezpečností riziko v celé oblasti a zvýšilo se napětí mezi USA a Ruskou federací (RF). Na tuto skutečnost zareagoval světový komoditní trh s ropou, kdy obavy investorů o potencionální nedostatek ropy a následně její raketově se zvyšující cena způsobily nárůst cen ropy, kdy během středy 11.dubna 2018 se severomořská ropa Brent obchodovala v ceně nad hranicí 71 USD barel.

 

Aktuálně během čtvrtečního evropského dopoledne 12.dubna 2018, zhruba v čase 10:19 CET se na světovém komoditním trhu severomořská ropa Brent obchodovala na hodnotě ve výši 71,94 USD za barel s dosavadním denním poklesem o – 0,17 % své ceny. Lehká americká ropa WTI (West Texas Intermediate) se v uvedeném dni a čase obchodovala na hodnotě ve výši 66,75 USD za barel s dosavadním denním poklesem o – 0,10 % své předchozí ceny. Podle ekonomických zpravodajů na základě sdělení analytiků makléřských společností k tomuto drobnějšímu dennímu poklesu cen ropy došlo převážně z důvodů výběru zrealizovaných zisků investory.

 

Stávající mezinárodní napětí na Blízkém východě a zejména v těsné blízkosti Sýrie se zvyšuje prakticky každou hodinou. Ruská federace na území Sýrie již řadu měsíců má své vojenské letecké základny a případný raketový útok vedený USA tímto lze dle politických zpravodajů považovat za nepřímou otevřenou válku USA a Ruska s přímým použitím vojenské techniky na území Sýrie. Potencionální vyústění v přímý válečných konflikt i v jiné části světa jako například na Ukrajině je předmětem spekulací válečných analytiků a zpravodajů. Právě díky této současné atmosféře obav zejména o bezpečnou přepravu ropy z této světové oblasti vede investory s ropou k obavám a zvyšováním její ceny na světovém komoditním trhu.

 

Podle finančních stratégů a odborníků na trh s ropou lze očekávat, že i přes jisté výkyvy ceny ropy na světovém komoditním trhu její cena poroste. Na základě zpráv ekonomických zpravodajů lze usuzovat, že v střednědobém investičním horizontu by cena lehké americké ropy WTI mohla překročit hranici 70 USD za barel a cena severomořské ropy Brent překročit hranici 75 USD za barel a přiblížit se tak obchodně psychologické cenové hranici ve výši 80 USD za barel. Tento vývoj podle ekonomických zpravodajů bude s vysokou pravděpodobností mít přímý dopad i na ceny pohonných hmot jak nafty tak benzínu a to včetně zákazníků v České republice, kdy odhady hovoří o průměrné ceně benzinu Natural 95 ve výši okolo 35 CZK za litr během letošních letních měsíců roku 2018.