Před rozhovory USA a Číny cena ropy vzrostla

Úterý 8. října Oil USA

 


Úterní obchodování s ropou v průběhu evropského dopoledne 8.října 2019 na globálním komoditním trhu zaznamenalo oživení v podobě rostoucích cen jak ropy WTI tak ropy Brent. Tento nárůst podle analytiků makléřských společností byl způsoben pozitivním investorským sentimentem před nadcházejícím jednáním zástupců USA a Číny o narovnání vzájemných obchodních vztahů, které by mělo proběhnout již tento týden ve čtvrtek 10.10.a v pátek 11.10.2019 ve Washingtonu, DC.


 


Na základě tohoto pozitivního obratu spočívajícího v tom, že vůbec došlo k obnovení těchto dvoustranných rozhovorů mezi USA a Čínou došlo k pozitivnímu posunu investorské nálady s tím, že obavy investorů ohledně snížení poptávky po ropě byly z části potlačeny v optimistickém duchu toho, že stávající poptávka pokud nevzroste bude minimálně zachována na stávající úrovni a cena ropy na globálním komoditním trhu ještě do konce letošního roku 2019 vroste. Dalším faktorem, který aktuálně zvýšil cenu ropy na světovém trhu je skutečnost, kdy došlo v Iráku k částečnému výpadku těžby ropy v důsledku velmi silných občanských nepokojů, kdy na počátku byly protestní demonstrace, které přerostly v násilné masové akci a její rozhánění represivními složkami iráckého státu již stálo několik desítek životů z řad demonstrujícího civilního obyvatelstva.


 


V současnosti tak cena ropy v důsledku těchto geopolitických a ekonomických událostí azznamenala růst svých cen na globálním komoditním trhu. Aktuálně v průběhu evropského úterního dopoledne 8.10.2019, zhruba v čase 9:31 CET se lehká americká ropa WTI (West Texas Intermediate) obchodovala na komoditním trhu NYMEX (New York Mercentile Exchange) na hodnotě ve výši 53,04 USD za barel s dosavadním denním posílením o + 0,55 své ceny. Evropský protějšek ropě WTI a to severomořská ropa Brent se v uváděném dni a čase na komoditním trhu ICE (Intercontinental Exchange Europe) obchodovala na hodnotě ve výši 58,67 USD za barel s dosavadním denním posílením rovněž o + 0,55 % své ceny. Podle analytiků makléřských společností sice se předpokládá pokračující růst ceny ropy do konce tohoto 41.týdne roku 2019, avšak ve střídavém obchodním trendu poklesu a růstu ceny v závislosti na momentálním stavu výběru dosaženého zisku investory.


 


Investoři tak prozatím jen opatrně přešlapají před obchodními jednáními mezi USA a Čínou, které se začnou  konat ve Washingtonu, DC již tento čtvrtek 10.10.2019. Očekávání finančních stratégů investičních bank v napojení na ekonomické zpravodaje ohledně uzavření komplexní dohody mezi USA a Čínou k narovnání vzájemných obchodních vztahů jsou nízká. Zásadní rozhodnutí, která ukončí obchodní válku mezi největšími světovými ekonomikami asiihned nenastane, avšak právě tyto rozhovory mohou zmírnit vzájemné napětí a zamezit další eskalaci tohoto obchodního sporu. “I když je prakticky nemožné s jistotou předvídat, jak se tyto obchodní rozhovory budou rozvíjet, ceny ropy by mohly mít trvalou rally, pokud by (americké) tarify byly pozastaveny na dobu neurčitou “napsal v poznámce Stephen Innes, asijsko-pacifický tržní stratég v AxiTrader.