Ropa je nejdražší za poslední 4 roky

Čtvrtek 10. května v 10:00 Ropa T FX24
V posledních měsících stouply ceny ropy na úrovně neviděné za poslední tři a půl roku. Od roku 2014, kdy světový ropný přebytek podrazil cenám nohy, má za sebou ropa stálý, i když volatilní nárůst na nový vrchol.  Současný nárůst přichází díky možnému znovuzavedení sankcí proti Iránu, nicméně na tom, že americký ropný benchmark stoupl nad 70 USD za dolar, se podílely i další faktory. Snahy OPEC omezit světovou těžbu ropy zatím měly největší podíl na růstu cen spolu s rostoucí poptávkou po ropě a slábnoucí těžbou ve Venezuele. Červnové futures ropy West Texas Intermediate stouply v minulém týdnu o 81 centů (1,2 %) na 70,53 USD za barel. Během dne 4.5.2018 dosáhly až na 70,76 USD za barel.

Aktuálně během čtvrtečního evropského dopoledne 10.května 2018, zhruba v čase 9:40 CET se lehká americká ropa WTI (West Texas Intermediate) obchodovala na světovém komoditním trhu již v ceně 71,60 USD za barel s dosavadním denním růstem o + 0,65 % ceny. Severomořská ropa Brent se v uváděném dni a čase obchodovala na hodnotě ve výši 77,63 USD za barel s dosavadním denním růstem o + 0,54 % své předešlé ceny. Obchodovaná aktuální hodnota  ropy na těchto cenových úrovních nedosáhla takových to hodnot  od konce listopadu roku 2014.

Ekonomičtí zpravodajové v návaznosti na analytiky makléřských společností uvádějí čtyři hlavní důvody momentálního růstu cen ropy na světovém komoditním trhu :

 

Pokles objemu těžby OPEC

 "Důvodem číslo 1 je, že se státům v dohodě o omezení těžby vedenými Saudy a Rusy, podařilo snížit objem těžby a snížit stav zásob," řekl James Williams, energetický ekonomik ve WTRG Economics. Země dokonce překonaly očekávání a podle průzkumu S&P Global Platts klesl objem těžby za duben třetí měsíc v řadě. OPEC vytěžil 32 milionů barelů za den, což o je zhruba 730 000 méně, než kolik byl strop stanovený dohodou.

 

Růst poptávky

 Dalším významným důvodem růstu cen je, že pokles těžby měl významný vliv na ropné zásoby a vedl k vyšší poptávce po ropě. Vyšší ekonomický růst také přispěl k vyšší spotřebě ropy. Podle předpovědi Mezinárodní energetické agentury stoupla v tomto roce poptávka po ropě na 99,3 milionu barelů denně, z 97,8 milionů za rok 2017.

 

Obavy ze sankcí proti Iránu

 Na trhu panuje napětí, po odstoupení USA od dohody o íránském jaderném programu. Podle některých analytiků by ceny ropy mohly skočit až o 10 USD za barel, pokud na Irán opět budou uvaleny sankce.

 

Úpadek Venezuely

 Venezuela mezitím v boji s ekonomickou krizí trpí poklesem těžby. Podle S&P Global Platts je objem venezuelské těžby nejníže za posledních třicet let s výjimkou období 2002 až 2003, kdy probíhaly těžařské stávky.