Ropa na své ceně vzrostla díky rekordně nízké produkci skupiny OPEC

Pátek 8. března Ropa CZ

Futures ropy ve čtvrtek dne 7.března 2019 zamířily směrem vzhůru poté, co únorová data letošního roku 2019  ukázala, že produkce skupiny OPEC (Organization of the Petroleum Exporting Countries) je nejnižší jak za téměř čtyři předcházející roky.


Přitom ve středu dne 6.března 2019 cena americké ropy skončila o něco níže důsledkem toho, že americká vládní data odhalila robustní nárůst v domácích zásobách, zatímco ceny globálního benchmarku stouply po zprávách o pokračujících škrtech těžby organizace OPEC. Dubnová lehká americká ropa WTI - West Texas Intermediate stoupla během čtvrtka dne 7.3.2018 na Newyorské burze o 44 centů neboli 0,8 % na 56,66 USD za barel. Květnová severomořská ropa Brent si v tento čtvrteční den 7.3.2019  připsala 31 centů, tedy 0,5 % a dosáhla tak na hodnotu ve výši  66,30 USD za barel.


Aktuálně v průběhu pátečního evropského dopoledne 8.března 2019 se na komoditním trhu lehká americká ropa WTI (West Texas Intermediate) obchodovala zhruba v čase 9:33 CET na hodnotě ve výši 56,10 USD za barel s dosavadním denním poklesem o – 0,99 % své ceny. Evropský protějšek ropě WTI a to severomořská ropa Brent v uváděném dni a čase vykazovala v rámci komoditních obchodů svoji cenu ve výši 65,41 USD za barel a to v obchodním trendu medvědího trhu s dosavadním poklesem o – 1,34 % své předchozí ceny. Podle analytiků je tento krátkodobý pokles cen ropy z největší míry způsoben výběrem zisků investory, kterého dosáhly v rámci předchozího růstu ceny.


Futures benzínu mezitím pokračovaly ve svém strmém nárůstu a dosáhly několikaměsíčního maxima díky růstu amerických benzinových zásob, které stouply více než dvojnásobně oproti tržním očekáváním. Benzín získal 0,9 % a ustálil se na 1,805 USD za galon po středečním růstu 1,2 %. Topný olej naopak ztratil pětinu procenta a spadl na 2,013 USD za galon. Tento trend nárůstu cen pohonných hmot se projevil i v těchto dnech v rámci spotřebitelského trhu i v České republice, kde jednotlivé čerpací stanice po zhruba čtyřech měsících upravily své ceny PHM mírným navýšením stávajících cen a následně lze očekávat dopad této cenové úpravy v rámci zvyšování cen v širším rozsahu tak zvaného spotřebitelského koše.


Za únor klesla produkce skupiny OPEC o 60 000 barelů denně oproti měsíci předtím, nyní je dle průzkumu S&P Global Platts na hranici 30,8 milionu barelů denně. Tato úroveň je nejnižší míra produkce skupiny od března 2015, kdy ještě Gabon, Rovníková Guinea a Kongo nebyly součástí OPEC. Mezi 11 členy, jichž se kvóty z dohody o omezení produkce týkají, je míra dodržování závazků na 79 %. Saudská Arábie omezila produkci v únoru na 10,15 milionu barelů, nejníže od května 2018. Celkový cíl dohody byl snížit produkci o 1,2 milionu barelů na šest měsíců. Ačkoli se OPEC snaží produkci omezovat, americké zásoby stoupají a těžba je na rekordní úrovni. Agentura EIA ve středu informovala, že americké zásoby stouply o 7,1 milionu barelů a domácí produkce zůstala na rekordních 12,1 milionech barelů.