Ropa udává střídavou cenu

Středa 25. října v 10:17 Oil Arab FX24
Ceny ropy na světovém komoditním trhu během poloviny nového obchodního týdne, označovaném v kalendáři letošního roku 2017 jako 43.-tí v pořadí prozatím během evropského dopoledne 25.října 2017, zhruba v čase 10:02 CET jsou ve střídavém trendu svých cen. Mezitím co severomořská ropa Brent posiluje o + 0,19 % své ceny a je na hodnotě ve výši 58,44 USD za barel tak lehká americká ropa WTI (West Texas Intermediate) vykazuje svoji cenu ve výši 52,35 USD za barel s dosavadním denním poklesem o – 0,23 % své ceny. Celkově pak ropa WTI v ročním porovnání své ceny stále vykazuje propad o – 2,63 % své ceny na rozdíl od ropy Brent, která v ročním porovnání své ceny udává růst o + 5,21 % své předchozí ceny.

 

Vzhledem k silnější světové poptávce po ropné produkci, která je předzvěst stabilnějšího trhu, zvedly spory v Iráku a nejistota ohledně iránské jaderné dohody riziko výpadků globální dodávky ropy.“Ačkoli je mezi USA a Iránem napětí ohledně dohody o omezení jaderného programu (JCPOA), optimismus pramenící z růstu globální poptávky podporuje v dlouhodobém horizontu růst cen,” řekl Lukman Otunuga, analytik z FXTM. “Otázkou zůstává, jak dlouho to vydrží.” “Investoři by se měli zaměřit na to, jak se OPEC dokáže popasovat s rostoucí produkcí v Nigérii a Libyi,” řekl Otunuga. Tato dvojice totiž může narušit snahu skupiny o dosažení zvýšení cen ropy.

 

Na londýnské konferenci Oil & Money již ve čtvrtek 19.10.2017  řekl generální tajemník OPEC Mohammed Barkindo, že trh se dostává do rovnováhy a že skupina očekává růst poptávky po ropě nad hranici 100 milionů barelů denně během roku 2020. Předpověď poptávky pro rok 2017 činí 96,8 milionu barelů denně. Ian Taylor, ředitel Vitol Group, která je největší obchodník s ropou na světě, na konferenci oznámil, že Brent by mohl spadnout do roku 2018 až o 20% kvůli růstu americké produkce.

 

Co se týče ostatních ropných produktů, benzín si připsal 0,1% a posunul se na 1,645 USD za galon, zatímco topný olej ztratil 1,5% a klesl na 1,777 USD za galon. Zemní plyn zaznamenal mírný pokles na 2,873 USD za milion BTU. Nicméně podle předních analytiků makléřských společností finančních stratégů investičních bank převládá názor, že v dohledné době střednědobého investičního horizontu cena ropy nepřekročí hranici 65 USD za barel v případě ropy Brent a lehká americká ropa WTI by dle těchto analýz neměla překročit hranici ani 60 USD za barel.