Ropa zaznamenala nejvyšší týdenní nárůst za posledních 8 měsíců

Pondělí 26. března v 10:13 Oil and USD FX24
Futures ropy zaznamenaly v pátek 23.března 2018 největší týdenní nárůst za posledních osm týdnů letošního roku 2018, a to kvůli rostoucímu riziku sankcí, které byl mohly být znovu uvaleny na Írán ze strany USA a kvůli možnosti prodloužení produkčních limitů OPEC na rok 2019.  Aktuálně během pondělního evropského dopoledne 26.3.2018 se na světovém komoditním trhu ropa WTI (West Texas Intermediate) obchodovala v ceně 65,36 USD za barel a severomořská ropa Brent udávala svoji cenu ve výši 70,00 USD za barel.

 

Ještě minulý týden a to ve čtvrtek 22.3.2018 naopak zaznamenaly ceny ropy největší propad za poslední dva týdny, když stoupla americká produkce a na trhu se projevilo riziko globální obchodní války. Začátkem minulého týdne zaznamenaly ceny ropy nárůst kvůli obavám z vývoje vztahů mezi USA a významnými ropnými producenty Venezuelou a Iránem.  Ropa West Texas Intermediate vzrostla o 2,5 % na 65,88 USD za barel. Podle údajů FactSet to je nejvíce od 26. ledna 2018 a za týden cena pak celkově stoupla zhruba o + 5,6 % své ceny.

 

Ropa Brent vzrostla o + 2,2 % své ceny na 70,45 amerických dolarů (USD) za barel. Severomořská ropa Brent se pohybuje nad 70 dolary za barel poprvé od konce ledna letošního roku 2018 a její cena zaznamenala pak celkově týdenní skok o +  6,4 % své předešlé ceny.  Týdenní procentní zisky pro americké a globální benchmarky byly dokonce  nejvyšší od konce července loňského roku 2017.  Rostoucí americká produkce brání snahám OPEC omezit globální zásoby ropy. V pátek 23.3.2018 agentura Baker Hughes oznámila druhé zvýšení počtu amerických aktivních ropných plošin v řadě za sebou.

 

Prezident Donald Trump jmenoval ve čtvrtek bývalého velvyslance Johna Boltona za svého nového poradce pro národní bezpečnost. Bolton je známý pro své striktní pohledy na Irán a Severní Koreu. Bolton zmínil možnost opětovného uvalení sankcí na Irán, který je 3. největším ropným producentem na Blízkém východě.  Tyto sankce by tamní těžbu jistě ochromily. Podle analytiků makléřských spoleností tento fakt je vysokým předpokladem pro udržení vyšších cen ropy na světovém komoditním trhu, avšak s výhledem finančních stratégů, že cena ropy by do konce letošního roku 2018 neměla překročit cenovou hranici nad 75 USD za barel.