Ropa zlevnila v reakci na růst amerických zásob

Středa 8. ledna gold crude oil Ropa zlato

Ceny ropy ve středu po počátečním silném růstu prudce oslabily. Nejprve reagovaly na zprávu, že íránské jednotky zaútočily na základny v Iráku, na nichž jsou američtí vojáci a další příslušníci západní vojenské koalice. Posléze ale klesly o více než tři procenta po zprávě o nečekaném růstu amerických ropných zásob a poté, co vyšlo najevo, že íránský útok si nevyžádal žádné oběti na životech a zřejmě nepoškodil iráckou ropnou infrastrukturu.


Severomořská ropa Brent krátce před 18:00 SEČ ztrácela 3,5 procenta na 65,88 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) vykazovala pokles o čtyři procenta na 60,19 dolaru za barel.


Brent v první reakci vystoupil až na 71,75 dolaru za barel, což byla nejvyšší hodnota od poloviny loňského září. Ropa WTI se obchodovala až za 65,85 dolaru za barel, nejvýše od loňského dubna.


Původně přitom ceny ropy zamířily vzhůru. Nicméně počáteční silný růst se později zmírnil, podle analytiků mimo jiné proto, že se útoky dosud vyhnuly ropné infrastruktuře. Svou roli sehrál i fakt, že těžba ropy ve Spojených státech se za posledních deset let výrazně zvýšila, takže případný výpadek v dodávkách suroviny by nezpůsobil takový problém jako dříve.


Cena zlata při středečním obchodování v Asii vystoupila až na 1610,90 dolaru za unci, což je nejvyšší hodnota od března 2013, napsala agentura Reuters. Cena palladia pak vzrostla až nad 2056 dolarů za unci a stoupla tak na nový rekord kvůli pokračujícímu deficitu tohoto kovu používaného při výrobě katalyzátorů aut na trhu.


V obou případech žene ceny vzhůru útok Íránu na síly pod vedením USA v Iráku, ke kterému došlo v noci na středu.  Podle americké armády Teherán odpálil více než tucet balistických střel z íránského území.


Útoky se uskutečnily několik hodin po skončení pohřbu íránského generála Kásima Solejmáního, který byl zabit při pátečním americkém útoku poblíž bagdádského letiště. Akce vyvolala obavy z širší války na Blízkém východě.


„Obavy z nejistoty a další eskalace tohoto vojenského konfliktu táhnou ceny zlata vzhůru,“ uvedla analytička CMC Markets Margaret Yang Yanová. „Toto (íránský útok) rozhodně podněcuje poptávku po bezpečných investicích, nejen po zlatu, ale také jenu, zatímco akcie se masivně prodávají,“ dodala.


Podle ní by se cena zlata mohla snížit, pokud by se americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi podařilo vyřešit problém diplomaticky, bez rozpoutání války. Zlato je považováno za bezpečnou investici v době politického napětí a nejistého ekonomického vývoje.


Zdroj: CMC Markets, ČT