Ropné benchmarky se rozdělily kvůli krizi ve Venezuele a nárůstu amerických zásob

Pátek 25. ledna

Futures ropy se již ve čtvrtek 24.ledna 2019  rozdělily. Ceny lehké americké ropy (WTI-West Texas Intermediate) mírně stouply, zatímco  cena ropy Brent klesla a to po reakci investorů na týdenní nárůst ropných zásob v USA.


Vývoj v cenách ropy na globálním komoditním trhu byl dle analytiků do znáčné míry ovlivněn i  možností uvalení sankcí na venezuelskou ropu ze strany USA kvůli politickému napětí, které právě v této jihoamerické zemi probíhá.  „Situace ve Venezuele by mohla pomoct ropným trhům, pokud USA doopravdy uvalí sankce, ale nárůst amerických ropných zásob byl nečekaný a nečekaně velký," řekl Tariq Zahir, člen Tyche Capital Advisors.


Březnové futures lehké americké ropy WTI (West Texas Intermediate) během čtvrtka 24.1.2019 stouply o 30 centů USD na barel (tj. +0,6  % ceny) na hodnotu ve výši 52,92 USD za barel, zatímco futures ropy Brent klesly o 14 centů USD na barel (tj. o + 0,2 % ceny) na hodnotu ve výši 61 USD za barel. Aktuálně během evropského pátečního dopoledne 25.1.2019 a to zhruba v čase 9:28 CET se ropa WTI obchodovala v ceně 53,56 USD za barel s dosavadním denním růstem o + 0,81 % své ceny a severomořská ropa Brent vykazovala svoji cenu ve výši 61,44 USD za barel s denním nárůstem své ceny o + 0,57 procenta.


Americký prezident Donald Trump  již ve středu 23.1.2019 oficiálně uznal opozičního lídra Juana Guaido jako prezidenta Venezuely a současného prezidenta Nicoláse Madura označil za nelegitimního. USA také pohrozily uvalením sankcí na venezuelskou ropu, což by mohlo rozhodit její export. USA za rok 2018 podle Správy energetických informací (EIA) dovezly z Venezuely 17,7 milionu barelů surové ropy a ropných produktů. Ovšem tato situace se stává velice citlivou v celosvětovém měřítku a signalizuje střet zájmů světových velmocí neboť ruský prezident Putin vyslovil jednoznačnou podporu stávajícímu a dle Moskvy legitimnímu prezidentovi Madurovi a varoval Washington před jakýmko-li zásehem USA do vnitřní politické situace ve Venezuele.


„I když se může zdát, že je pozice prezidenta Madura ohrožena, armáda za ním zatím stojí a věci by se tak v krátkodobém hledisku mohly zhoršit," řekla Helima Croft, světová vedoucí strategie komodit v RBC Capital Markets. „V případě nástupu reformní vlády by situace Venezuely byla nesmírně náročná kvůli současné ekonomické a humanitární krizi. Z těchto důvodů nepředpokládáme, že by v případě změny režimu došlo k rychlému ozdravení státu." Situace ve Venezuele by se mohla stát ještě závažnější, vezmeme-li v potaz, že má Venezuela tento rok předsedat kartelu OPEC.


Zpráva EIA ve čtvrtek také uvedla, že domácí ropné zásoby v USA za minulý týden stouply o 8 milionů barelů oproti očekávanému propadu o 600 000 barelů. Tento stav dle analytiků  spíše vytváří prostor pro obchodní trend poklesu cen či jejich stagnace, ale současný vývoj na globálním komoditním trhu s ropou odráží opačný vývoj a pod vlivem zejména venezuélské krize její cena i přes volatilní  americký dolar vrůstá. Nicméně podle finančních stratégů lze pro letošní rok 2019 předpokládat setrvalý stav nárůstu cen ropy, avšak mírnějším tempem růstu než se původně předpokládalo.