Ropný gigant Saudi Arabian Oil Company je připraven na IPO

Čtvrtek 25. ledna v 08:12 Aramco FX24
Generální ředitel společnosti Saudi Aramco, pan Amin H. Nasser, pro zpravodajský žurnál CNBC prohlásil: „Největší světová energetická společnost Saudi Aramco je již tento rok 2018 připravena na primární vstup na obchodní burzu formou IPO. Společnost aktuálně čeká na rozhodnutí vlády Saudské Arábie.“ Pan Nasser také řekl, že načasování IPO je v rukou jediného akcionáře a tou je Vláda Saudsko-arbaského královtsví. Vláda musí ještě určit, kde budou uvedeny akcie společnosti Saudi Aramco na akciový trh. Podle sdělení zýástupců Saudské Arábie již nastal správný čas a podmínky na trhu, aby k této částečné privatizaci tohoto ropného gigantu mohlo dojít. Cena ropy od začátku tohoto roku vykazuje růstový trend, kdy lehká americká ropa WTI (West Texas Intermediate) vzrostla ke dni 25. ledna 2018, zhruba  v čase 7:56 CET již o + 10,21 % své ceny na hodnotu 66,29 USD za barel a severomořská ropa Brent se obchoduje za aktuální hodnotu  ve výši 71,05 USD za barel s dosavadním denním růstem o + 0,74 % své ceny.

Saudská Arábie jako největší světový producent ropy, jehož produkce zaujímá zhruba objem ve výši 85 % celkové produkce zemí vyvážejících ropu sdružených v kartelu OPEC (Organization of the Petroleum Exporting Countries) , kde Generální ředitel společnosti Saudi Aramco, pan Amin H. Nasser na světovém ekonomickém fóru ve švýcarském Davosu v rozhovoru s panem Andrewem Rossem Sorkinem pro CNBC řekl: „Pokud jde o připravenost, jsme připraveni. Jak jsme již dříve říkali, společnost bude do druhé poloviny roku 2018 připravena.“ Očekává se, že tržní kapitalizace bude zhruba 5% a ocenění samotné společnosti Saudi Aramco bude v rozmezí 1 až 2 biliony USD, což z ní dělá doposud největší primární vstup IPO na obchodní burzu v historii.

Toto IPO je základním kamenem plánu korunního prince Mohammeda bin Salmana, který má vytvořit největší světový investiční fond a diverzifikovat ekonomiku závislou na ropě v Saúdské Arábii. Zvěsti o zpožděních tohoto IPO se však dlouho vířily, a to především díky malé informovanosti ohledně učiněných klíčových kroků pro úspěšné zahájení  IPO, a to i tam, kde budou uvedeny akcie. Generální ředitel společnosti Saudi Aramco také řekl: "Z naší strany jsme připraveni zahájit IPO do druhé poloviny tohoto roku. Jsem přesvědčen, že priority saúdské vlády a budoucích akcionářů s naší společností Saudi Aramco budou v souladu.“

IPO  pro společnost Saudi Aramco  je poněkud komplikované, protože společnost Saudi Aramco je úzce propojená s financemi Saudsko Arabského království. Investoři aktuálně sledují, jaké světlo bude saúdská vláda vrhat na své ropné zásoby a budoucí životaschopnost svých obchodů s fosilními palivy. Existují také otázky, jakým způsobem bude Saúdská Arábie udržovat své národní priority a výdaje, ale také jakou míru bude mít v oblasti  sociální péče financovanou z příjmů z ropy a jaký dopad toto může mít vůči svým akcionářům. Nicméně dle sdělení ekonomikcých zpravodajů a na základě dostupných údajů IPO Saudi Aramco bude co se týče upisovaného objemu finančního kapitálu doposud největším IPO v historii akciových trhů celého světa.