Ropný koncern BP prodá své globální petrochemické aktivity

Pondělí 29. června British Petroleum

Britský ropný koncern BP prodá své globální petrochemické aktivity za pět miliard dolarů (119 miliard Kč) britské chemické firmě Ineos. BP se tak stahuje z odvětví, které by podle odborníků mělo být v příštích desetiletích klíčovým motorem růstu poptávky po ropě. Uvedla to dnes agentura Reuters.


BP upozornila, že díky dohodě splnila s ročním předstihem svůj plán na prodej majetku v celkové hodnotě 15 miliard dolarů. Prodávané petrochemické aktivity BP zaměstnávají přes 1700 lidí a v loňském roce vyprodukovaly téměř deset milionů tun petrochemických produktů.

"Je to další důležitý krok v naší práci na přeměně BP," řekl k prodeji petrochemických aktivit generální ředitel BP Bernard Looney. "Připouštím, že toto rozhodnutí je překvapivé. Nicméně věřím, že tyto aktivity budou jako součást společnosti Ineos vzkvétat," dodal.

Akcie BP si dnes po poledni připisovaly zhruba tři procenta. Analytik Jason Kenney ze společnosti Santander označil dohodu o prodeji petrochemických aktivit za pozitivní změnu. Dohoda podle něj mino jiné posiluje očekávání, že BP nebude snižovat dividendy.

Looney nastoupil do čela BP letos v únoru a jeho cílem je přesunout pozornost firmy od ropy a zemního plynu k obnovitelným zdrojům energie. Na začátku června BP oznámila, že se chystá propustit asi 10.000 zaměstnanců, což odpovídá zhruba 15 procentům její celkové pracovní síly..


Zdroj: Patria, ČTK