Ropy je moc, brzy může být problém, kde ji skladovat.

Středa 2. září 1 kyvadlo oil




Americká lehká ropa WTI přidávala krátce před koncem obchodování 25 procent na 25,38 dolaru za barel, což byl její nejvyšší jednodenní nárůst. Severomořská ropa Brent ve stejnou dobu zdražovala o 21,3 procenta na 30,02 dolaru za barel. Je to také rekordní jednodenní nárůst, ale cena stále zůstává o více než polovinu nižší než v závěru loňského roku.


Trump napsal na Twitteru, že očekává, že se saúdskoarabský korunní princ Muhammad bin Salmán a ruský prezident Vladimir Putin dohodnou na snížení těžby o deset milionů barelů denně „a možná i o výrazně víc.“ Trump také napsal, že Putin a korunní princ spolu hovořili. To ale mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov podle agentury Interfax odmítl a řekl, že se žádný rozhovor s korunním princem nekonal a teď není ani v plánu.


Trump v tweetu také uvedl, že hovořil se svým přítelem, korunním princem bin Salmánem a že snížení těžby je skvělou zprávou pro ropný a plynárenský průmysl. Časový rámec, kdy by mělo nastat, ale prezident nesdělil. 


Trumpem oznámené škrty v dodávkách by podle agentury Reuters představovaly dosud nevídané snížení těžby, které by odpovídalo deseti až 15 procentům celosvětové nabídky. Je to takové množství, že by se na něm měly spolupodílet i státy mimo Organizaci zemí vyvážejících ropu (OPEC) a jejich spojence, píše Reuters.


Trumpovu interpretaci ale záhy odmítl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov, který agentuře Interfax sdělil, že se žádný rozhovor s korunním princem nekonal.





V uplynulých dnech si Trump stěžoval, že je teď ropa levnější než voda a že současná situace poškozuje ropný průmysl. Putin ve středu vyzval globální producenty i spotřebitele suroviny, aby obtížnou situaci na trhu řešili.


Bude kam s ropou?


Zásobování ropy, a to i uprostřed cenové války mezi Saúdskou Arábií a Ruskem, odolává změnám, ačkoliv je teď této suroviny velký přebytek – poptávka po surovině je totiž zároveň velmi slabá, protože se po světě šíří koronavirus. Souvisí to s tím, že američtí výrobci nechtějí být první, kdo produkci této suroviny „vypnou“, poznamenává CNN.


Další dny mohou ukázat jako pravděpodobný je scénář, podle něhož může být tak enormní růst zásob, že svět brzy vyčerpá veškeré místo pro uložení všech aktuálně nepotřebných barelů ropy. „Trh začíná signalizovat, že nejde pouze o to, že klesá poptávka po této surovině, ale nakonec nebude ani kam s ní,“ citovala CNN vedoucího energetického analytika u společnosti Neuberger Berman Jeffa Wylla.


Jinými slovy, skladovací zařízení, rafinerie, terminály nebo lodě by se nakonec mohly naplnit až do své maximální kapacity, což by byla situace, která se podle Goldman Sachs nekonala od roku 1998.


Přestože je trh s ropou teď přesycen, těžba v Saúdské Arábii aktuálně vystoupila na rekordních více než 12 milionů barelů denně, uvedla agentura Reuters. A podle údajů soukromého amerického ropného institutu API se zásoby v USA v minulém týdnu zvýšily o 10,5 milionu barelů. To je výrazně více, než očekávali analytici, kteří odhadovali, že zásoby vzrostou jen o čtyři miliony.





Trend prudkého růstu zásob následně potvrdila i data amerického vládního úřadu pro energetické informace EIA. Podle jeho výpočtů se v týdnu do 27. března zásoby zvýšily o 13,8 milionu barelů na 469,2 milionu barelů. To představuje největší týdenní nárůst od roku 2016. Analytici navíc očekávají, že zásoby budou růst i nadále, protože rafinerie kvůli epidemii koronaviru omezí výrobu a poklesne poptávka po benzinu.


„Duben bude jedním z nejtěžších měsíců v historii ropy,“ řekl agentuře Reuters analytik Bjornar Tonhaugen ze společnosti Rystad Energy. 


Cena ropy až do minusu?


Ceny ropy za poslední měsíc klesly o více než polovinu. Padat začaly, když se Saúdské Arábii nepodařilo přesvědčit Rusko k podpoře společné dohody s Organizací zemí vyvážejících ropu (OPEC) o koordinovaném snížení těžby. Obě země pak oznámily, že každá svou produkci naopak zvýší.


Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) i severomořský Brent se pak obchodovaly už jen za 20 dolarů za barel, avšak některé regionální ceny dokonce přešly na jednociferná čísla. To platí zejména pro vnitrozemské druhy ropy, kde je přístup ke skladování ještě složitější, psala CNN.









Za posledních 75 let byly ceny ropy očistěné o inflaci velmi zřídka levnější než dnes (cena za barel v dolarech)

Například americká ropa Wyoming Asphalt Sour se už začala prodávat za záporné ceny. Jinými slovy, tamní producenti platili 19 centů za barel, aby si někdo jejich ropu koupil, informoval minulý týden Bloomberg.








„Poptávka klesá v poměru k dodávkám tak rychle, že hlavním problémem mnoha výrobců nebude brzy to, zda dokážou zajistit zisk, ale spíše zda dokážou najít odbytiště pro svou ropu,“ zkonstatovali tak analytici ve společnosti JBC Energy v úterý, poznamenává CNN.


Nedostatek skladovacích kapacit totiž znamená to, že výrobci ropy musí v některých případech platit někomu, kdo je teď barelů se surovinou „zbaví“.


Jedno možné řešení ale ještě existuje: uložení suroviny na lodě. Asi 20 procent z celkové světové flotily tankerů by šlo podle JBC využít jako plovoucí uložiště. Ale ani to by neabsorbovalo přebytek. V dubnu by totiž podle propočtů JBC mohlo přebývat až šest milionů barelů ropy denně, v květnu pak až sedm. „Cena se snaží přejít na úroveň, která nutí společnosti udržovat ropu v zemi,“ citovalo analytika Jeffa Wylla CNN.


Severomořský Brent má výhodu – blízkost moře, kde je přístupné skladování. Ale ostatní druhy ropy se nacházejí daleko od vody. Například WTI je od ní na pět set kilometrů vzdálené.




Záporné ceny ropy mohou působit bizarně, ale trh s energií už podobné situace zná. Například v loňském roce se ceny zemního plynu v USA v západním Texasu obchodovaly se zápornými hodnotami po dobu delší než dva týdny, protože se producentovi nedostávalo místa v potrubí, podotknul Reuters.


Čeká svět ropný šok?


Slabá poptávka způsobená pandemií koronaviru nebude trvat věčně, nakonec letecké společnosti znova dostanou své stroje do vzduchu a budou kupovat palivo, stejně jako američtí řidiči budou kupovat více benzinu, jakmile se vrátí do práce, připomíná CNN. Než tohle však nastane, ropný průmysl by nemusel produkovat tolik ropy jako předtím, poznamenává.


Aktuální ropný přebytek se nicméně může náhle proměnit v zítřejší nedostatek, který příští rok vytlačí ceny „vysoko nad“ 55 dolarů, řekl CNN šéf komodit Goldman Sachs Jeffrey Currie. Což by nakonec ale mohlo podle něho vést zase k „inflačnímu šoku z dodávek ropy historických rozměrů“