Ropy je nadbytek, není kde skladovat, prodávající musí platit, aby se jí zbavili

Pondělí 20. dubna 1 Oil-barrels wti

Cena ropy hned od začátku týdne výrazně zlevňuje na všech světových trzích. Její cenu negativně ovlivňují dopady koronavirové krize na poptávku a také obavy z nedostatku kapacit pro skladování této suroviny v USA. Barel ropy poprvé ztratil za jediný den veškerou svou hodnotu. Kontrakt na americkou lehkou ropu West Texas Intermediate (WTI) s dodáním v květnu dnes klesl o 306 procent a uzavřel na minus 37,63 dolaru za barel. To znamená, že prodávající nejenže za svou ropu nic nedostane, kupujícímu ještě musí za každý odebraný barel zaplatit. Obchodníci květnový kontrakt prodávali za každou cenu, aby jim ropa nezůstala. Kvůli krizi v důsledku šíření koronaviru a výrazně nižší poptávce teď nemá o ropu téměř nikdo zájem, po přetlaku nabídky se trh zhroutil. Nastupující červnový kontrakt, který má mnohem vyšší vypovídací hodnotu, klesl o 18 procent na 20,43 dolaru za barel. Cena WTI s dodáním v červnu se pohybuje kolem 22 dolarů za barel. V podvečer spadl barel na cenu jednoho dolaru a ani to ještě nebylo dno. WTI ztrácela už během dne při obchodování v Asii až 21 procent. Sestoupila tak na 14,47 dolaru za barel, což je nejnižší úroveň od března 1999. Krátce před devátou hodinou SELČ vykazoval květnový kontrakt na WTI pokles o 18,4 procenta na 14,91 dolaru za barel, severomořská ropa Brent s dodáním v červnu ale ve stejnou dobu ztrácela pouze 2,1 procenta na 27,50 dolaru za barel. Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a její spojenci se tento měsíc dohodli na výrazném snížení těžby, aby kompenzovali pokles poptávky a podpořili cenu suroviny.


Podle některých analytiků však dohoda skupiny označované jako OPEC+ není dost výrazná na to, aby odstranila převis nabídky nad poptávkou. „Netrvalo dlouho a trh poznal, že dohoda OPEC+ ve své současné podobě nebude stačit k obnovení rovnováhy na trhu,“ uvedl podle serveru BBC analytik Stephen Innes ze společnosti Axicorp.A. Skupina OPEC+ se dohodla, že v květnu a červnu sníží těžbu o 9,7 milionu barelů denně. „Stále panují určité obavy, že snížení o deset milionů barelů denně nedokáže vykompenzovat destrukci poptávky,“ podotýká i analytik společnosti CMC Markets Michael McCarthy. Dohodě o desetiprocentním snížení těžby předcházel týdenní maraton bilaterálních jednání a videokonferencí mezi zástupci států těžících ropu z celého světa. Domluvu blokoval odpor Mexika, které si nakonec vynutilo diplomatické vítězství. Svou těžbu sníží pouze o 100 tisíc barelů denně. Podle agentury Bloomberg těžbu o dalších 3,7 milionu barelů snížily Spojené státy, Brazílie a Kanada. Podle prohlášení skupiny by pak od 1. května měla být celosvětová těžba snížena o více než 20 milionů barelů denně. Kvůli klesající aktivitě rafinerií se nyní zvyšuje objem ropy ve skladovacích zařízeních v USA, zejména v důležitém překladišti Cushing v Oklahomě. „Ještě nebylo dosaženo plné kapacity, ale panují obavy, že se tak stane,“ upozornil McCarthy. To je i jeden z hlavních důvodů, proč tak výrazně klesá cena ropy s dodáním v květnu, zatímco kontrakt s pozdějším dodáním je výrazně dražší. 


Surové zásoby v Cushing od konce února vyskočily o 48 procent na téměř 55 milionů barelů, ukazují údaje Energy Information Administration. Celková a maximální kapacita má být podle agentury Bloomberg 76 milionů barelů. Pokles ceny se odráží napříč celým ropným průmyslem. Právě kvůli nízké poptávce a potřebě snižovat náklady byly například Spojené státy nuceny omezit 13 procent tamního byznysu. V asijském ropném centru v Singapuru mezitím požádala společnost Hin Leong Trading o soudní ochranu před věřiteli. Reagovala tím na ztráty v hodnotě více než 800 milionů dolarů. Přeplněné sklady s ropou také přivedly ropnou společnost Liquid Logistics Solutions k návrhu, že jednou z možností by bylo začít plnit ropu do takzvaných flexitankových nádob, ve kterých se často skladuje víno. Nádoba dokáže pojmout 147 barelů. Ačkoliv se to možná zdá jako trochu bizarní a nepraktický návrh, podle vedení společnosti, která s nápadem přišla, zájem o tyto skladovací nádoby vzrostl. 


Zdroj: čtk, seznamzpravy