Rusko zvýšilo odhady těžby ropy

Pátek 27. července v 10:48 1051
Aktuální vývoj cen ropy na světovém komoditním trhu podle světových analytiků aktuálně stále odráží investorskou náladu, kdy většina soukromých investorů a nadnárodních investičních korporací se netají svými obavami ohledně nadměrných zásob ropy, které na globálním komoditním trhu již další týden tlačí ke korekci ceny ropy.  Cena lehké americké ropy WTI (West Texas Intermediate) v průběhu minulého týdne, který byl v tomto roce dvacátým devátým týdnem zaznamenala pokles pod cenovou hodnotu 70 USD za barel. Severomořská ropa Brent také vykázala korekci své ceny, kdy se cena dostala pod hranici 75 USD za barel. V závěru tohoto týdne, který je označován v kalendáři letošního roce 2018 jako třicátý týden v pořadí se cena ropné komodity WTI během pátečního dopoledne dne 27.7.2018  zhruba v čase 8:55 CET pohybovala v poklesu o -0,15% své denní ceny na hodnotě ve výši 69,46 USD za barel a ropa BRENT také zaznamenala korekci o -0,07% ceny na hodnotu 74,47 USD za barel.

Právě obavy obchodníků s ropou z nadměrných zásob ropy a sílícího amerického dolaru jsou podle finančních stratégů investičních bank jednou z hlavních příčin stávající situace a cen ropy na globálním komoditním trhu. Trend posilujícího amerického dolaru (USD) jako hlavní světové komoditní měny mimo jiné tlačí nejen na pokles ceny ropy, ale i drahých kovů a zejména investičního zlata, kdy jeho cena dne 27.7.2018, zhruba v čase 9:01 CET byla na hodnotě ve výši 1.222,90 USD za trojskou unci s dosavadním denním poklesem o – 0,23 % své ceny. Podle ekonomických zpravodajů a jejich aktualizaci cenového výhledu nelze i nadále v krátkodobém investičním horizontu očekávat, že cena ropy jak WTI tak Brent výrazněji poroste, spíše se dle analytiků očekává její cenový pohyb v rozmezí u ropy WTI od 67 do 71 USD za barel a u ropy Brent pak její cenové rozpětí analytici odhadují od 73 – 77 USD za barel.

Rusko aktuálně zvýšilo odhady v oblasti těžby ropy v letošním roce a roce 2019. Tento rok 2018 má těžba tohoto černého zlata činit 11,02 milionu barelů ropy každý den, což je nejvíce za posledních 30 let. V roce 2019 by měla těžba ropy podle odhadů ještě stoupat. Tomuto trendu také napovídá fakt, kdy začátkem července Saúdskoarabský král Salmán vyhověl žádosti amerického prezidenta Donalda Trumpa, v oblasti zvýšení těžby ropy. Podle amerického prezidenta by měl být objem těžby navýšený až o dva miliony barelů denně. Informaci o zvýšení těžby následně potvrdila i Saúdská Arábie, nezmínila však, o jaký objem půjde.

K aktuálnímu vývoji cen ropy podle světových analytiků také přispívá skutečnost, kdy se účastníci trhu zbavili obav z rostoucího napětí mezi Iránem a Spojenými státy, kde byl Irán pod silným tlakem Spojených států, v oblasti snižování veškerého dovozu iránské ropy do USA. Ceny ropy vzrostly od doby, kdy organizace zemí vyvážejících ropu OPEC a partneři začali snižovat v lednu roku 2017 těžbu ropy, aby odčerpali globální propast. Ropa Brent v květnu letošního roku tak dosáhla ceny 80 USD za barel. Vývoj cen ropy na světovém trhu v střednědobém až dlouhodobém investičním horizontu dle finančních stratégů bude mít sice tendenci jejího zvyšování ovšem v daleko pomalejším tempu růstu vlastní ceny ropy než investoři očekávají.