Růst ceny ropy podpořil klesající iránský export

Pondělí 15. října OIL 116 FX24

V začátku nového obchodního týdne, který je označován v kalendáři letošního roku 2018 jako čtyřicátý druhý v pořadí se futures ropy ustálily a to díky podpoře ze strany klesajícího iránského exportu způsobeného znovu připravovanými sankcemi. Obchodníci také zvažovali rizika hrozící těžební infrastruktuře kvůli hurikánu Michael v Mexickém zálivu. Listopadové futures ropy West Texas Intermediate stouply během evropského pondělního rána dne 15.10.2018 na new yorské burze o 63 centů USD na barel, neboli 0,88 %  ceny na 71,97 USD za barel v momentálním obchodním trendu býčího trhu.


 Prosincový kontrakt na severomořskou ropu Brent během evropského pondělního rána dne 15.10.2018 získal 1 USD na barel, cožv percentuálním vyjádření představuje denní nárůst ceny o + 1,24 %, čímž cena ropy Brent  stoupla na úroveň  ve výši 81,43 USD za barel na burze ICE Europe. Dle agentury Reuters exportoval Irán první týden v říjnu pouze 1,1 milionu barelů ropy denně, což je významný pokles ve srovnání s 1,6 miliony barelů denně v září a 2,5 milionu barelů denně na jaře. Analytici z Commerzbank oznámili, že významné poklesy v ropných zásobách dokázaly komoditě pomoci navzdory předchozí slabosti způsobené zprávami, že by vláda USA mohla udělit výjimky některým importérům na dovoz iránské ropy.


 Data ukázala, že „je vidět dopad amerických sankcí ještě předtím, než oficiálně vstoupí v platnost začátkem listopadu“, dodali. Dalším velkým faktorem pohybu cen je nyní dopad hurikánu Michael, který se pohybuje severozápadním směrem skrz jižní část Mexického zálivu. Zpráva Úřadu pro bezpečnost a ochranu životního prostředí informovala, že díky postupujícímu hurikánu bylo 39,5 % ropné produkce a 28,4 % produkce zemního plynu v Mexickém zálivu pozastaveno. Listopadový benzín na burze Nymex mírně klesl o 0,8 % a dostal se na 2,077 USD, zatímco listopadový topný olej stoupl o 1,2% na 2,424 USD za galon. Téměř beze změny zůstal zemní plyn, a to na 3,226 USD za milion btu. Zemní plyn je od poloviny září zhruba o 20% výše, poznamenali analytici Commerzbank.


Podle analytiků makléřských společností a finančních stratégů investičních bank lze předpokládat v krátkodobém investičním horizonzu pokračující trend růstu cen ropné produkce. Někteří velmi optimističtí finanční stratégové uvádějí, že cena severomořské ropy Brent by se mohla na přelomu roku 2018 a 2019 vyšplhat až do úrovně velmi blízko 100 USD za barel. Nicméně většina analytiků se domnívá, že po dalším kole zvýšení úrokových sazeb v USA ze strany FOMC FED a to již v rozpětí od 2,25 do 2,5 % p.a., čímž opětovně ještě více posílí směnná hodnota amerického dolaru (USD) se růst cen ropy na světovém komoditním trhu a tempo růstu zbrzdí ba možná i po nějakou dobu bude výrazněji stagnovat.