Cena ropy skokově propadla ke 32 USD (-30%)

Pondělí 9. března Graf cena ropy Brent 9.3.2020 velikost xxl1a

Cena propadla v reakci na krach jednání členů OPEC a jejich spojenců v čele s Ruskem snížit produkci v reakci na šíření koronaviru. Saúdská Arábie oznámila, že odběratelům sníží cenu a naopak výrazně zvýší těžbu. Po otevření trhů severomořský Brent klesl až ke hranici 32 USD za barel. Jde o největší propad od války v Perském zálivu v roce 1991. 

Krok Rijádu je na trhu vnímán jako začátek cenové války. Kartelu OPEC, jehož je Saúdská Arábie klíčovým členem, se totiž na páteční schůzce ve Vídni nepodařilo přesvědčit Rusko, aby přistoupilo na koordinované snížení těžby suroviny.


“Saúdové přikročili k politice spálené země, čímž se snaží vypořádat s problémem chronické nadprodukce,” říká analytic Aagain Capital John Kilduff. Saúdové jsou producentem s daleka nejnižšími náklady. Pro všechny ostatní těžaře se blíží zúčtování, především budou zasaženi společnosti z amerických břidlicových polí.”

Cena ropy dnes v jednu chvíli vykazovala pokles až o 34 procent a pohybovala se kolem 28 dolarů za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) spadla až k 25 dolarům za barel. Později se oba typy od těchto minim odpoutaly, stále ale vykazují téměř rekordní ztráty.


001  


„Věříme, že o tomto víkendu začala ropná válka skupiny OPEC a Ruska, když Saúdská Arábie agresivně podťala relativní cenu za kterou prodává ropu o nejvíce za více než 20 let,“ říká analytik Goldman Sachs Damien Courvalin. „Prognóza pro trh s ropou potemněla ještě více než v listopadu 2014, kdy propukla podobná válka, protože se časově překrývá s významným kolapsem poptávky po ropě kvůli epidemii koronaviru,“ dodal analytik.


Páteční schůzka skupiny OPEC+, tedy členů OPEC a jejich spojenců, měla za cíl dohodnout další koordinované snížení těžby v reakci na klesající poptávku. Ta byla slabší už vlivem hospodářského útlumu ve světě na konci loňského roku a nyní ji snižují problémy kolem šířícího se koronaviru. Na trh se po rozhodnutí Saúdské Arábie zvýšit těžbu a zahájit cenovou válku dostane další surovina, o kterou patrně nebude zájem.


Banka Goldman Sachs snížila svůj výhled na ceny ropy ve druhém a třetím kvartálu na 30 USD za barel a dodala, že by ceny v tomto období mohly začínat i dvojkou.


 


Zdroj: ČTK, Bloomberg, CNBC