Saudi Aramco zahájilo jednání s bankami o IPO

Úterý 20. srpna Saudi-Aramco R

Ropný gigant království Saudské Arábie a to společnost Saudi Aramco (Saudi Arabian Oil Company) již požádala několik světově proslulých bank, aby se přihlásily o svoji roli coby upisovatelé a správci primárního úpisů akcií (IPO) pro vstup této společnosti na veřejný akciový trh.


Toto IPO státem potažmo královstvím Saudské Arábie kontrolované ropné společnosti je dlouhodobým cílem korunního prince Saúdské Arábie Mohammeda bin Salmana, který cenní společnost kolem 2 bilionů amerických dolarů (USD). Nicméně většina světových investičních bank, ale i značná část makléřských společností odhaduje dle stávajícího vývoje cen ropy na globálním komoditním  trhu cenu této společnosti Saudi Aramco o něco měné než korunní princ a to okolo 1,5 bilionu USD. Prozatím stále tato státní ropná společnost v případě vstupu na veřejný akciový trh by byla doposud největší IPO na světě v celé historii obchodování na burzách s cennými papíry.


Saúdský ministr energetiky Khalid Al-Falih nedávno řekl, že akcie společnosti Saudi Aramco budou pravděpodobně uvedeny na trh v roce 2020 nebo až v průběhu roku 2021. Ovšem společnost Saudi Aramco se rozhodla jednak zvýšit svou cenu v IPO a zároveň uspíšit proces příprav potřebných ke vstupu na veřejný akciový trh a to s největší pravděpodobností prostřednictvím amerického akciového trhu na Wall Street formou vstupu IPO na NYSE (New Yourk Stock Exchange), kvůli úspěchu své nabídky dluhopisů v loňském roce 2018. Podle zdrojů ekonomických zpravodajů však hlavní  představitelé společnosti Saudi Aramco a ani členové královské rodiny včetně osoby korunního prince nespecifikovali, které banky tyto dostaly žádosti od saudské společnosti SaudiAramco, ba ani doposud nebylo rozhodnuto o tom, že primárním trhem by měla být newyorská burza.


Stávající vývoj tak potvrzuje, že Saudská Arábie svoji částečnou privatizaci společnosti Saudi Aramco s cílem získat další volné finanční prostředky do programu královské rodiny, která zahájila strategii rozvoje země s cílem snížení závislosti státu na produkci ropy. Tento proces IPO Saudi Aramco zejména s ohledem na jeho vhodné načasování je do značné míry závislý dle sdělení korunního prince Salmana na vývoji cen ropy na trhu. Ceny ropy během pondělí 19.8.2019 vzrostly, když globální komoditní trh pojal obavy ze současného geopolitického vývoje v souvislosti s víkendovým útokem dronů na ropné zařízení Saúdské Arábie. Aktuálně v průběhu evropského dopoledne 20.8.2019, zhruba v čase 8:56 CET se lehká americká ropa WTI obchodovala v ceně 56,34 USD za barel s denním růstem o + 0,23 % ceny a severomořská ropa Brent dosáhla ceny ve výši 59,86 USD za barel s dosavadním denním růstem o + 0,20 % své předchozí ceny.