Saúdská Arábie - největší producent ropy

Sobota 14. září Prehled nejvetsi producenti ropy 2018a EIA 2018

Obchodovalo se hlavně s velbloudy a další malé příjmy zajišťovaly náboženské poutě do posvátných muslimských měst Mekky a Mediny. Zásadní změnu přinesl první nález ropy v Saúdské Arábii přesně před 80 lety - 3. března 1938. Království se tak přidalo mezi skupinu ropných zemí, která se začala rychle rozrůstat již na začátku 20. století, kdy se kromě USA či Ruska těžilo „černé zlato“ třeba i v ázerbájdžánském Baku. V roce 1908 byla ropa objevena v tehdejší Persii, dnešním Íránu, a v roce 1927 v Iráku. Ve stejném roce jako Saúdská Arábie ohlásil ropný zdroj i Kuvajt. 


V Saúdské Arábii bylo prvních šest vrtů neúspěšných, ropa vytryskla až z vrtu v Dammámu u Perského zálivu na hranici s Bahrajnem. Nyní je Dammám milionovým městem. Tamní vrt byl ale uzavřen už v roce 1982 a hlavní zdroj bohatství saúdskoarabského ropného průmyslu nyní představuje největší světové ropné pole Ghavár, které bylo objeveno v roce 1948. 


Saúdská Arábie se vypracovala na světovou jedničku v oblasti ropy, ale nebylo to hned. Země zažila ropný boom zejména od 70. let minulého století.V té době se svět potýkal s první ropnou krizí; Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC), kterou Saúdská Arábie v 60. letech spoluzakládala a která měla na počátku 70. let dvoutřetinový podíl na světové produkci, se ve válce arabských zemí s Izraelem nejprve vyslovila pro embargo na vývoz ropy do zemí sympatizujících s židovským státem a poté přikročila k drastickému zvýšení cen ropy.