Saudská Arábie nyní vyváží více ropy do Číny než do USA

Čtvrtek 15. srpna Oil Arab FX24

Dodávky surové ropy ze Saudské Arábie do Číny se jen za poslední rok více jak zdvojnásobily a za stejné období pak vývoz ropy ze Saudské Arábie do USA poklesl téměř o dvě třetiny předchozího objemu vyvážené ropy.


Tato čísla poklesu vývozu ropy ze Saudské Arábie do USA a zvýšení dodávek ropy do Číny podle analytiků makléřských společností a finančních stratégů signalizují změnu krátkodobých taktik za dlouhodobou strategii v oblasti ropného průmyslu Saudskoarbaského království. Produkce ropy Saudské Arábie totiž představuje zhruba 85 % podíl celkové těžby surové ropy zemí vyvážejících ropu sdružených v kartelu OPEC (Organization of the Petroleum Exporting Countries). Tato profesní organizace hájící zájmy těžařů má relativně velmi silný vliv na tvorbu ceny ropy na světovém komoditním trhu a to zejména v souvislosti s možností ovlivnění objemu těžby surové ropy a následního umístění na globálním trhu.


Právě OPEC spolu s ostatními přidruženými státy jako například Ruská federace již několikrát prodlouženou vzájemnou dohodou o omezení těžby surové ropy dosáhly zvýšení cen ropy na světových trzích. Aktuálně v průběhu evropského čtvrtečního odpoledne 15.srpna 2019, zhruba v čase 15:36 CET se lehká americká ropa WTI (West Texas Intermediate) obchodovala na komoditní trhu NYMEX (New Yourk Mercantile Exchange) na hodnotě ve výši 54,28 USD za barel s dosavadním denním poklesem o – 1,72 % své předchozí ceny. Evropský protějšek severomořská ropa Brent se obchodovala na komoditním trhu ICE (Intercontinental Exchange Europe) na hodnotě ve výši 58,23 USD za barel s dosavadním denním poklesem o – 2,10 % ceny. Tento pokles cen a to nejen ropy, ale i akcií a výnosů z dluhopisů byl způsoben obavami investorů z rychle se blížící ekonomické recese.


Podle TankerTrackers.com, který sleduje ropné tankery a zásilky na základě satelitních snímků a automatických identifikačních systémů lodí, tak nyní Saúdská Arábie vyvezla do Číny v červenci 2019 neuvěřitelných 1 802 788 barelů denně (bpd) ve srovnání s 921 811 bpd v srpnu 2018. Naopak, vývoz do USA v červenci 2019 činil 262 053 bpd, což je téměř 62% pokles z 687 946 bpd v srpnu loňského roku 2018. Americké sankce na íránskou ropu tak nakonec pomohly ostatním zemím OPEC a zejména pak vývozu saudskoarabské ropy. Hlavní asijští dovozci ropy a zejména Čína, byli nuceni přesunout své dodávky ropy od islámské republiky Iránu jako třetího největšího producenta ropy v rámci OPEC a začít kupovat další barely ropy od Saudské Arábie, aby se tento nedostatek vyrovnal.


USA se nyní díky své vlastní revoluci břidlicové těžby, která pomohla Spojeným státům se stát největším světovým producentem ropy a zároveň USA jsou nyní více soběstační v dodávkách ropy než kdy předtím. Podle odborníků na trh s ropou je vysoce pravděpodobné, že objem dovozu ropy ze Saudské Arábie do USA se ještě více omezí neb hlavní vývozce gigantická saudskoarabská ropná společnost Saudi Aramco má zájem prvotně uspokojit zákazníky v Číně se zájmem udržet si postavení na tomto asijském trhu. Dodávky ropy do USA tak Saudi Aramco ponechává na základě svých vlastních potřeb. Zejména pak Saudská Arábie v souvislosti s částečnou privatizací ropného gigantu Saudi Aramco formou IPO jako vstupu na veřejný akciový trh má zájem na zvyšování cen ropy na globálním komoditním trhu na rozdíl od USA, které zejména svoji břidličnou těžbou cenu ropy snižují.